Începând cu anul viitor, în Ungaria alegerile europarlamentare şi alegerile locale vor fi organizate în aceeaşi zi, a decis marţi Parlamentul Ungariei, care a mai hotărât schimbarea denumirii de judeţ în cea de comitat. La iniţiativa partidelor aflate la guvernare, deputaţii au adoptat cu 140 de voturi pentru şi 36 de voturi contra, cu o majoritate de două treimi, a 11-a modificare a Constituţiei Ungariei.
Astfel, alegerea primarilor şi a consilierilor locali va avea loc în al cincilea an de mandat, în perioada aprilie – iulie 2024, odată cu alegerea deputaţilor în Parlamentul European. Comasarea alegerilor a fost propusă de deputaţii FIDESZ şi ai Partidului Popular Creştin Democrat (KDNP), care au motivat această iniţiativă prin necesitatea reducerii cheltuielilor. Totodată, de la 1 ianuarie, denumirea de judeţ se va schimba în cea de comitat.
În expunerea de motive se precizează că, începând cu fondarea statului maghiar şi până în 1949, comitatele au fost unităţile adiminstrativ-teritoriale ale Ungariei. „Prin utilizarea expresiei comitat se va evidenţia mai bine că elementul central al structurii statului este suveranitatea naţională, care contribuie la protejarea valorilor fundamentale ale civilizaţiei europene” – au precizat legiuitorii ungari.
Parlamentul maghiar a aprobat modificări constituţionale pe baza cărora liderii regionali vor fi numiţi „conţi”, iar regiunile lor vor deveni „districte ale castelului”. Guvernul naţionalist Fidesz a anunţat că încearcă pe această cale să readucă în actualitate termenii şi tradiţiile istorice, abolite de regimul comunist postbelic. Un partid de opoziţie, Coaliţia Democrată, a transmis că Ungaria „înaintează spre trecut” şi că are acum lorzi, notează BBC.
Parlamentul Ungariei susţine că actualele tratate europene „nu sunt o bază adecvată de cooperare într-o perioadă de crize.”
Parlamentul ungar a mai adoptat marţi o rezoluţie ce reflectă poziţia Ungariei în dezbaterea privind viitorul UE. În acest document, Budapesta susţine că actualele tratate europene „nu sunt o bază adecvată de cooperare într-o perioadă de crize” şi propune, printre altele, includerea protejării minorităţilor etnice în tratatele UE, transformarea Comisiei Europene într-o instituţie neutră politic şi ideologic şi crearea unei armate europene.
Ca urmare a războiului din Ucraina şi deciziilor „pripite” ale Uniunii Europene de a impune sancţiuni Rusiei, blocul comunitar se confruntă cu o perioadă de „crize şi incertitudini”, notează parlamentarii ungari în rezoluţia adoptată cu 130 de voturi pentru, 50 împotrivă şi 7 abţineri, relatează MTI.
Legislativul de la Budapesta propune ca tratatele europene să recunoască rădăcinile creştine ale Europei şi cultura acesteia, iar toate naţiunile să poată decide cu cine doresc să trăiască, referire la opoziţia Ungariei faţă de primirea migranţilor.
Parlamentul ungar reafirmă şi opoziţia sa faţă de obiectivului unei „uniuni tot mai strânse” şi cere să-i fie interzis blocului comunitar să contracteze noi împrumuturi, după cele angajate de Comisia Europeană în numele statelor membre pentru finanţarea planului european de relansare.
De asemenea, Comisia Europeană trebuie să fie o instituţie neutră din punct de vedere politic şi ideologic, mai notează parlamentarii ungari în rezoluţia lor.
În schimb, ei pledează pentru constituirea unei armate europene comune.
Rezoluţia Budapestei mai propune delegarea europarlamentarilor de către parlamentele naţionale ale statelor UE şi ca protejarea drepturilor minorităţilor etnice să fie înscrisă în tratatele europene.
În fine, parlamentarii ungari cer în document consolidarea perspectivei de integrare europeană a statelor din zona Balcanilor Occidentali. (Viorica Marin)
sursa – adevarul.ro