Camera Deputatilor dezbate azi proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor alesilor locali, avand in vedere ca alegerile locale din acest an nu se pot organiza la timp din cauza pandemiei de coronavirus, scrie ziare.com. Legea, adoptata deja de Senat, prevede prelungirea mandatelor pana la 1 noiembrie, reducerea numarului de semnaturi necesare pentru depunerea candidaturilor si posibilitatea ca acestea sa fie depuse online.

Camera Deputatilor dezbate, luni, proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor alesilor locali, avand in vedere ca alegerile locale din acest an nu se pot organiza la timp din cauza pandemiei de coronavirus. Legea, adoptata deja de Senat, prevede prelungirea mandatelor pana la 1 noiembrie, reducerea numarului de semnaturi necesare pentru depunerea candidaturilor si posibilitatea ca acestea sa fie depuse online.

Proiectul de lege a fost initiat de Marcel Ciolacu si Alfred Simonis, din partea PSD, Florin Roman, din partea PNL si Calin Popescu Tariceanu, din partea ALDE.

Proiectul a fost adoptat de Senat in 12 iunie si se dezbate de Camera Deputalilor, luni, de la ora 12.00, in conditiile in care se primeste raportul comisiilor.

Forma adoptata de Senat prevede prelungirea mandatelor alesilor locali – primari, presedinti de consilii judetene si consilieri – pana la 1 noiembrie. Data alegerilor va fi stabilita de catre Parlament, cu cel putin 60 de zile inaintea votului.

Avand in vedere conditiile speciale impuse de pandemie, pentru aceste alegeri numarul minim de semnaturi pentru depunerea candidaturilor va fi redus la jumatate si se va putea prezenta o singura lista pentru sustinerea candidaturii primarului si a consilierilor locali, la fel cu se va putea depune o singura lista pentru sustinerea candidaturilor la consiliile judetene.

De asemenea, candidaturile si listele de sustinatori vor putea fi depuse online.
Potrivit initiatorilor proiectului, mandatele alesilor locali din intreaga tara expira in intervalul cuprins intre 10 iunie – 8 iulie, in functie de momentul constituirii consiliilor in 2016 sau depunerii juramantului de catre primari. (sursa)

Articolul precedentLiber la mall-uri, piscine, sălile de fitness, sau jocuri de noroc, închis la biserici
Articolul următorLudovic Orban a anunțat: Nu va fi o alianță cu USR la nivel național!