Temperaturi de luna mai ne așteaptă în următoarele zile, o vreme neobișnuită pentru data din calendar. În timp ce la munte e viscol, un val de aer cald din Africa aduce valori termice de aproape 20 de grade Celsius.

„O să avem parte şi de vânt foarte intens, începând cu după-amiaza zilei de duminică şi mai ales luni o să fie vânt foarte puternic în toată ţara. La munte, viteza vântului să depăşească 100 sau chiar 120 de km/h. Vor fi şi precipitaţii în aceste zile, pe vest, pe centru şi pe nord mai ales sub formă de ploaie şi doar pe crestele cele mai înalte montane, lapoviţă şi ninsoare”, a explicat meteorologul MIhai Huștiu pentru Observator News.

Astfel, temperaturile vor atinge în Lunca Dunării și 20 de grade, cu 19 grade în București. Temperaturile sunt cu aproape 15 grade mai mari față de cele normale, potrivite pentru început de luna mai. Maximă absolută pentru luna februarie a fost în 2016, când s-au înregistrat 26 de grade Celsius.

Ninsori viscolite la altitudini de peste 1700 m

Luni, 5 februarie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi vântoasă, dar va deveni deosebit de caldă pentru această dată. Vor fi viteze ale vântului în general de 55…60 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei rafalele vor atinge 65…75 km/h. La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă. În nord-vestul, centrul și nordul teritoriului, cerul va fi mai mult noros și temporar în prima parte a intervalului va ploua.

În zona montană vor fi precipitații moderate cantitativ (15….20 l/mp) predominant sub formă de ploaie, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit. În restul țării, cerul va fi temporar noros și doar cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe, cu precădere în zona subcarpatică a Olteniei și Munteniei. Temperaturile maxime vor fi de la 6…7 grade în depresiunile Carpaților Orientali, până spre 18…19 grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa în general între 2 și 7 grade. Spre sfârșitul intervalului, izolat se va forma ceață.

Precipitații slabe, izolate

Marți, 6 februarie, se face și mai cald, iar la munte vântul va bate cu putere, unde îndeosebi la altitudini mari rafalele vor fi de 90…100 km/h, iar local și în restul teritoriului, dar vitezele la rafală vor fi mult mai mici decât cele din intervalul anterior (în general de 55…60 km/h). Cerul va fi mai mult senin, exceptând nordul teritoriului, unde vor fi înnorări temporare și trecător precipitații slabe, izolate. Acestea vor fi sub formă de ploaie și doar la altitudini de peste 1700 m, în nordul Carpaților Orientali, mixte. Temperaturile maxime se vor situa în general între 12 și 19 grade, cu cele mai ridicate valori în sud și sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 8 grade. Dimineața și noaptea, izolat va fi ceață. (sursa)

Articolul precedentAlertă de vreme severă azi pentru mare parte din țară. Sunt așteptate intensificări ale vântului cu rafale puternice de peste 120 km/h
Articolul următorStare de alertă epidemiologică. Cât va dura sezonul gripal