În perioada 25-26 aprilie – scrie fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog – la invitația domnului Yasuo Fukuda, fost prim ministru al Japoniei și a domnului Keizo Takemi, deputat japonez și președintele Forumului Asiatic al Parlamentarilor pentru Populație și Dezvoltare, sunt la Tokyo, unde particip la Conferința globală a Parlamentarilor privind Populația și Dezvoltarea.

Evenimentul este organizat înaintea summit-ului G7 care va avea loc în luna mai, la Hiroshima.

În prima zi a conferinței, spune senatorul bihorean, am făcut parte din Comitetul de elaborare a declarației comune care va fi prezentată la întâlnirea G7 de la Hiroshima de către premierul Japonei, domnul Fumio Kishida. De altfel, acesta din urmă a onorat cu prezența sa conferința noastră, subliniind astfel importanța evenimentului.

La finalul primei zile, am participat la dineul oficial organizat de domnul Hiroyuki Hosoda, președintele Camerei Reprezentanților, camera inferioară a Dietei Japoniei, la reședința sa din capitala japoneză.

Mâine (26.04 n.r.), la solicitarea organizatorilor, în calitate de membru al Senatului României și de fost ministru al Sănătății, voi susține o prezentare privind modul în care parlamentarii pot genera legislație de o manieră eficace și despre cum rețelele de cooperare interparlamentară pot contribui la îmbunătățirea guvernanței globale și a managementului riscului în urma pandemiei COVID-19 și, desigur, cu gândul la alte probleme de natură globală cu care ne vom confrunta în viitor.

Prezentarea mea, mai scrie Florian Bodog, se concentrează mai ales asupra modului în care grupurile sociale defavorizate și vulnerabile pot fi mai bine protejate, mai ales în ceea ce privește sănătatea sexuală și reproductivă, în condițiile în care, spre deosebire de Asia sau Africa, unde populația este în creștere și, în medie, tânără, în Europa, inclusiv în România trendul este exact opus: populația scade și îmbătrânește. (sursa)

Articolul precedentRomânii din Ucraina cer Guvernului de la Bucureşti să apere învăţământul în limba română din Cernăuţi
Articolul următorAJOFM Bihor organizează o nouă ediție a Târgului locurilor de muncă și de orientare în carieră