Fenomenele cereşti de Duminică noapte i-au luat prin surprindere pe mii de români, iar fotografii spectaculoase au împânzit internetul! Potrivit specialiştilor, însă, luminile roşiatice apărute deasupra ţării noastre nu ar fi aurora boreală obişnuită, ci o manifestare locală, provocată de miile de focuri care ard în această perioadă sub cazanele de ţuică în curţile românilor.

„De aceea, la noi, aurora e mai vizibilă în zonele unde se cultivă pruni, în timp ce la Polul Nord ea apare îndeosebi în zonele unde se cultivă foci şi reni”, precizează prof. Marcel Dănuţ de la Institutul de Cercetări Alcoolice din Bihor.

„Unii spun că e pur şi simplu lumina focului de la cazan, care se reflectă de pătura groasă de nori. Alţii zic că înşişi vaporii de ţuică se ionizează când ajung în magnetosferă, dând naştere misterioasei aurore mov. Până la urmă, important e ce semnifică spectacolul cosmic – că se face ţuica şi anul ăsta”, explică specialistul.

„Mai e şi aurora pe care o vede fiecare după ce bea ţuica, aşa-numitele stele verzi sau fata morg-ranga, dar aia nu prea iese în poze.”

Articolul precedentAlegeri în Republica Moldova. Primari aleși în primul tur în șapte din cele 11 municipii. Niciunul nu e din partidul Maiei Sandu, pe care unii o vedeau candidat la președinția României…
Articolul următorCâciu, despre limita la numerar: ‘Poţi cheltui un milion de lei pe zi, te duci la mai mulţi comercianţi şi dai 5.000 de lei la fiecare. Limitarea există de 27 de ani!’ Câți dintre cei care fac atâta caz acum au simțit-o vreodată?