Șeful diplomației europene critică negocierile SUA – Rusia: ‘Nu putem să fim spectatori de la distanţă’. Asta în condițiile în care, când el însuși a fost la Moscova, a fost făcut preș de ruși și în condițiile în care, fără prezența americană pe continent, Europa ar fi la mâna lui Putin. Și nu trebuie să uităm nici dominația clară a dictatorului rus asupra fostului cancelar german Merkel, probabil ca preț al gazelor ieftine cumpărate de Germania, sau modul, cel puțin… dulceag, în care președintele Macron l-a curtat insistent pe același Putin.

——

Uniunea Europeană vrea să participe direct la negocierile dintre SUA şi Rusia pe tema garanţiilor de securitate, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, în contextul în care Administraţia Joseph Biden a semnalat că reuniunea se va derula în format bilateral.

“Noi nu vrem şi nu putem să fim spectatori de la distanţă, să fie luate decizii fără participarea noastră. Dacă Moscova vrea să discute în ianuarie despre arhitectura de securitate a Europei şi despre garanţiile de securitate, aceasta nu este o problemă care să ţină doar de Statele Unite şi Rusia. Uniunea Europeană trebuie să fie prezentă la aceste negocieri, unele negocieri au sens doar dacă se derulează în strânsă coordonare şi prin participarea Europei”, a afirmat miercuri Josep Borrell Fontelles, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt.

Negocierile dintre Statele Unite şi Rusia vor începe în 10 ianuarie, în oraşul elveţian Geneva. Însă, deşi iniţial a semnalat că nu va negocia cu Rusia în lipsa partenerilor europeni din cadrul NATO, acum Administraţia de la Washington a transmis că, în etapa iniţială, reuniunea se va derula în format bilateral. Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a subliniat că Washingtonul va fi “transparent şi solidar” cu aliaţii europeni. (sursa)

Articolul precedentOFICIAL: Salariul mediu brut 2022 este mai mare, în România
Articolul următorFostul șef al Poliției Locale Oradea, condamnat la 8 ani închisoare după ce și-a înjunghiat soția de cinci ori