A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea responsabilităţii sociale privind protecţia mediului.

„Se instituie cea de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie ca ‘Ziua de Curăţenie Naţională’, pentru a accentua responsabilitatea socială atât a cetăţenilor, cât şi a autorităţilor, a companiilor care astfel sunt încurajate să devină mai atenţi în privinţa acţiunilor de curăţenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării şi depozitării deşeurilor”, prevede propunerea legislativă.

Cu prilejul ‘Zilei de Curăţenie Naţională’, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care să fie promovate bune practici în privinţa acţiunilor de curăţare a mediului şi a importanţei păstrării unui mediu curat.

De asemenea, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii, în limita alocărilor bugetare aprobate, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor menţionate, respectiv în vederea acordării de sprijin material, financiar şi logistic entităţilor care doresc să organizeze evenimente şi acţiuni publice dedicate desfăşurării unor activităţi de curăţare a mediului.

Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării acţiunilor de curăţare şi protecţie a mediului, mai prevede proiectul.

La nivel mondial, există o preocupare generală cu privire la problemele de mediu cauzate de deşeuri, iar Ziua Mondială a Curăţeniei a pornit ca o iniţiativă cetăţenească, pentru a îndemna comunităţile să cureţe, să îmbunătăţească şi să protejeze mediul, reuşind să mobilizeze milioane de cetăţeni, din aproape toate statele lumii. Pentru a întări acest efort, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a declarat ziua de 20 septembrie drept Ziua Mondială a Curăţeniei şi a inclus-o în Calendarul oficial al Naţiunilor Unite al Zilelor şi Săptămânilor Internaţionale începând din 2024, subliniază, în expunerea de motive, senatorul UDMR Tanczos Barna, iniţiator al actului normativ.

Potrivit acestuia, la nivel naţional, se desfăşoară anual din ce în ce mai multe acţiuni de curăţare a mediului sprijinite sau organizate în colaborare cu autorităţile în domeniu.

„În primăvara anului 2022, campania naţională ‘Curăţăm România!’, iniţiată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a condus la strângerea a peste 3 milioane de kilograme de deşeuri abandonate, prin 4.000 de acţiuni de ecologizare. Pe lângă instituţiile subordonate ale Ministerului Mediului, peste 500 de localităţi s-au implicat în campanie şi peste 20.000 de elevi au participat la acţiuni de curăţare, care au fost completate de 400 de dialoguri verzi în şcoli. Experienţa şi rezultatul acestor campanii şi acţiuni evidenţiază două aspecte importante. Pe de o parte, cantităţile de deşeuri strânse transmit un semnal clar că ne confruntăm cu un fenomen amplu de abandonare a deşeurilor în România. Pe de altă parte, este la fel de evidentă preocuparea şi dorinţa de implicare a unui procent din ce în ce mai mare al populaţiei şi al instituţiilor statului în acţiunile de curăţare şi strângere de deşeuri”, argumentează iniţiatorul.

Fostul ministru al Mediului spune că este necesar să fie întărit angajamentul României faţă de protecţia mediului înconjurător şi să fie transformate într-un obicei iniţiativele individuale ale societăţii civile şi ale autorităţilor.

„Aducerea lor împreună sub umbrela unei zile de curăţenie naţională ar accentua responsabilitatea socială atât a cetăţenilor, a autorităţilor, cât şi a companiilor, care astfel sunt încurajaţi să devină mai atenţi în privinţa acţiunilor de curăţenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării şi depozitării deşeurilor. (…) Stabilirea ‘Zilei de Curăţenie Naţională’ prin mijloace legislative transmite un semnal clar al angajamentului autorităţilor publice faţă de protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor. Mai mult, ‘Ziua de Curăţenie Naţională’ poate servi drept platformă pentru evaluarea eficacităţii politicilor de mediu existente şi identificarea domeniilor pentru îmbunătăţire în infrastructura de gestionare a deşeurilor, mecanismele de aplicare şi iniţiativele de conştientizare publică. (…) ‘Ziua de Curăţenie Naţională’ oferă o oportunitate excelentă de educare şi conştientizare”, a subliniat senatorul UDMR.

Propunerea legislativă, care este semnată şi de parlamentari PSD, PNL, USR, neafiliaţi, a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. (sursa)

Articolul precedentANAF. Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice
Articolul următorCât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor