Tinerii până în 30 de ani vorbesc despre căutarea unui job într-o perioadă de competitivitate ridicată pe piața muncii, când angajatorii anunță mai rar posturi noi și aleg să pună candidați cu experiență pe poziții de începător. În 2020, cea mai ridicată rată a șomajului, 17,3%, a fost printre tinerii sub 24 de ani, potrivit INS, urmați de cei cu vârste între 25 și 34 de ani.

Rata șomajului, cea mai ridicată în rândul tinerilor până în 25 de ani

În pandemie, tinerii până în 24 de ani sunt cei mai afectați de instabilitatea pieței muncii, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Rata șomajului, 17,3%, a fost cea mai ridicată printre ei, în 2020, așadar au reprezentat cei mai mulți șomeri din populația activă, urmați de cei cu vârste între 25 și 34 de ani, unde rata șomajului a depășit 6%.

Acum doi ani, rata șomajului printre cei sub 25 de ani era 16,8%, iar între 25 și 34 de ani, 4,3%. Criza economică cauzată de pandemie le-a redus oportunitățile de muncă, deja destul de puține.

Undelucram.ro, o platformă online pentru tineri care își caută joburi, a făcut în aprilie 2021 un sondaj la care au participat 612 studenți din toată țara. Peste 400 dintre ei au aplicat la joburi în 2020, în pandemie; jumătate nu a primit nicio ofertă de angajare, 37% una sau două oferte, iar numai 11% au primit mai multe.

Salarii mari pentru joburile în IT

Cele mai mici salarii pentru tineri, mai arată sondajul Undelucram.ro, sunt în producție, între 1.600 și 2.750 de lei net pe lună, pe când cele mai ridicate au rămas în IT, între 2.800 și 4.700 de lei.

În retail, unde se angajează cei mai mulți studenți, pentru că au program flexibil, se oferă între 1.850 și 2.800 de lei. Platforma prezintă și resurse pentru sporirea șanselor de angajare despre cum să-ți creezi un CV online și cum să te pregătești de interviul cu angajatorul.  

Pandemia a redus oportunitățile de muncă pentru tinerii din toată lumea

În întreaga lume, tinerii sunt într-o situație asemănătoare celor din România, arată un studiu desfășurat de ONG-ul internațional European Youth Forum și Organizația Internațională a Muncii, agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Pandemia le-a dat tinerilor peste cap planurile de carieră chiar la început de drum. 

Citeşte întreaga ştire: Tot mai greu pentru tinerii care vor să se angajeze în pandemie. „M-am agățat de jobul ăsta din disperare”

Articolul precedentCampania de “alaindelonizare” a lui Cîţu: “E o campanie de actor frumuşel”
Articolul următorAccident cumplit la Tinca. Un băiat de 14 ani a murit, o fată de 13 ani a fost preluată cu elicopterul SMURD