România se află la coada clasamentului Uniunii Europene în privința ponderii specialiștilor în tehnologia informației și comunicații (IT&C) în totalul forței de muncă din țară, conform celor mai recente date disponibile, publicate, vineri, de Biroul European de Statistică, Eurostat.

În anul 2020, specialiștii IT&C constituiau doar 2,4% din totalul forței de muncă din România, țara noastră clasându-se pe penultimul loc între cele 27 de state membre UE, la acest capitol.

Doar Grecia avea o pondere mai mică a IT-iștilor: 2%. La vecinii bulgari, ponderea specialiștilor IT&C în totalul forței de muncă era de 3,2%, iar în Ungaria se apropia de 4% .

Pe primele locuri în UE în privința procentajului de specialiști IT&C din totalul forței de muncă se situau, în anul 2020, Finlanda (7,6%) și Suedia (7,5%).

În ansamblu, în Uniunea Europeană, anul trecut, activau 8 milioane de specialiști IT&C, reprezentând 4,3% din totalul forței de muncă din UE, conform datelor centralizate de Eurostat.

Salariile IT-iștilor din România

În România, specialiștii IT&C sunt angajații cel mai bine plătiți.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), în luna mai 2021, salariul mediu net în tehnologia informației și comunicații era de 6699 lei.

În rândul specialiștilor din acest sector, cele mai mari salarii nete le primeau cei din domeniul serviciilor în tehnologia informaţiei și serviciilor informatice: 8192 de lei, în medie.

Spre comparație, salariul mediu net în totalul economiei naționale era de 3492 de lei în luna mai 2021. Cele mai mici salarii nete le primesc angajații din hoteluri și restaurante (HoReCa): 1850 de lei, pe luna mai, în medie, potrivit INS.

În anul 2020, sectorul IT&C a contribuit cu 6,8% la formarea produsului intern brut al României și cu un plus de 0,6% la creșterea economică. Alături de construcții, IT&C a fost motorul economiei României, atenuând scăderea economică a țării. În 2020, România a avut o scădere a PIB de 3,9% față de anul trecut per ansamblu.

Construcțiile au contribuit cu 6,6% la formarea produsului intern brut al României – mai arată datele INS.

Cea mai mare contribuie la formarea PIB a avut-o industria: 19,7%, dar acest sector a avut o scădere de 2% în anul 2020 față de 2019, contribuind astfel la scăderea economică din anul 2020. (stratupcafe.ro)

Articolul precedentRomânia pedepsită. Sau când premierul Cîțu transformă vistieria țării în pușculiță de partid
Articolul următorRomânia a rămas singura țară pe minus, din UE