De 31 de ani, românii sunt pedepsiți pentru modul în care votează. De 3 de ani, partidele aflate la putere, cele care formează guvernul și dau majoritatea parlamentară îi condamnă la nedezvoltare pe românii care au votat împotriva lor la alegerile locale. Sau, chiar dacă n-au votat împotriva lor, au votat pentru primarul propus de opoziție.

De obicei, la votarea în Parlament a bugetului, parlamentarii vin cu amendamente prin care vor să se mai aloce bani pentru circumscripțiile în care au fost votați. Dacă parlamentarii respectivi fac parte din majoritate, amendamentele le sunt acceptate, în timp ce amendamentele similare ale opoziției sunt respinse. La rectificările bugetare, primarii descurcăreți și insistenți ai puterii mai reușesc să facă rost de niște bani, în timp ce primarii opoziției nu au nici o șansă la finanțări. Iar lucrurile se întâmplă identic atunci când se împart bugetele consiliilor județene.

Așa merg lucrurile din 1990 încoace și nu sunt semne că cineva ar vrea să împiedice cumva această discriminare. Și nu doar că nu se trece la distribuția banilor în funcție de necesitățile reale și de proiecte, dar s-a ajuns într-o nouă fază a cinismului, unde bani primesc doar primarii partidului aflat la putere care votează cum trebuie la alegerile interne.

În martie, când, cu întârziere, s-a votat bugetul pentru 2021, direct pentru nevoile primăriilor, fără a fi vorba despre proiecte prinse în alte programe de dezvoltare, Guvernul Cîțu a alocat 380 de milioane de lei. Care s-au împărțit după cum urmează: 201 de milioane la primării conduse de PNL, 120 de milioane la primării conduse de USR PLUS, 40 de milioane la primării conduse de UDMR, 10 milioane la primării conduse de PSD și 9 milioane de lei la alte primării. Asta, în condițiile în care la alegerile locale din 2020 cele mai multe primării au fost câștigate de PSD, urmate îndeaproape de PNL, USR PLUS și UDMR fiind în spate, la mare distanță.

Dar resursele au fost împărțite nu în funcție de rezultatul alegerilor, ci în funcție de cine s-a aflat și se află la tejgheaua unde se feliază pâinea.

Acum, ajuns, din nou, și ministru de finanțe, după demiterea ministrului Nazare, Florin Cîțu promite mai mulți bani primarilor PNL din țară. Nu pentru că ar pregăti alegeri locale, ci pentru că urmează alegeri în Partidul Național Liberal, iar premierul candidează la funcția de președinte al partidului. Pentru a strânge voturile necesare, are nevoie de sprijinul cât mai multor membri PNL. 

Așa că le promite acestora că, în mod foarte democratic și fără a ține cont de apartenența politică, se vor distribui foarte mulți bani la rectificarea bugetară. Dar numai către primarii care știu ce să facă cu banii, numai acelora care au proiecte serioase.

Vom constata, foarte curând, că singurii primari care știu ce să facă cu banii de la guvern, singurii care au proiecte serioase sunt cei care nu doar că fac parte din PNL, dar mai și votează cu cine trebuie. Și trebuie să voteze cu Florin Cîțu, pentru a demonstra că sunt serioși și știu ce trebuie făcut.

Nu mai sunt bani în PNDL pentru a finanța lucrările începute cu ani în urmă, dar, miracol, premierul a găsit bani pentru ca la rectificarea bugetară să direcționeze miliarde înspre primarii care-i vor asigura fotoliul de președinte al PNL.

Fruntașii PNL își anunță visul: o guvernare de cel puțin opt ani. Pentru asta ar trebui să și câștige niște alegeri, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la europarlamentare încoace. 

Să guvernezi prin jocul alianțelor un an, doi, patru, in extremis, e una. Dar să speri că vei mai obține voturile oamenilor fie și pentru a te califica să faci alianțe, după ce, în loc să elimini practicile necinstite, tu n-ai făcut decât să amplifici răul, să-l înmulțești și să-l împământenești, e semn că nu de strategi politici va avea nevoie PNL în viitor, ci de psihiatri. Pricepuți și greu de înduioșat.

Patrick Andre De Hillerin / Libertatea.ro

Articolul precedentGuvernele PNL-USR, depășite la vaccinare de țări precum Cambodgia, Guyana, Oman, Maroc sau El Salvador
Articolul următorTOP UE: România, codașă la IT-iști