Alcoolul şi tutunul sunt mai scumpe de săptămâna aceasta. Creşterea preţurilor vine la o aproape o lună şi jumătate de când au intrat în vigoare noile accize, decise de Guvern.

O echipă News Hour With CNN a intrat într-o fabrică de bere, unde deja se fac calculele pentru creşterile de preţuri. 

Producătorii se plâng că au fost loviţi din două părţi: creşterea accizelor şi majorarea costurilor de pe lanţul de producţie. Aşa că nu mai pot ţine preţurile scăzute şi astfel pentru o bere clasică, de exemplu, vom plăti cu 10% mai mult, de la 4 lei sticla, la 4,40 de lei. 

“Consumul deja e complet schimbat. Cei doi ani de pandemie şi anul ăsta de criză economică şi criză energetică au afectat consumul oamenilor”, spune Andrei Moto, director fabrică de bere.

“A fost o surpriză neplăcută care poate avea implicaţii asupra performanţei industriei berii anul acesta. 

Decizia de majorare a accizei vine oricum într-un context economic extrem de dificil pentru industrie. 

Noi ne confruntăm, ca alţi operatori din economie, cu creşteri ale costului la energie de 4-5 ori, preţul la orz s-a dublat şi implicit cu creşterea costului pentru achiziţia de malţ”, precizează Julia Leferman, director Asociaţia berarilor.

Şi alte băuturi alcoolice, precum ţuica sau vinul vor fi mai scumpe. Şi producătorii acestora invocă aceleaşi motive: creşterea costurilor pentru materiile prime. (sursa)

Articolul precedentRomânii caută deja oferte pentru Crăciun și Revelion. “Deloc ieftin și totuși sunt cereri tot mai multe”
Articolul următorÎCCJ a desființat practica primăriei Cluj-Napoca de a lua cu japca cote din terenuri în schimbul autorizațiilor de construire. Oradea ce zice?