Avertisment la cele mai înalte niveluri al traderilor europeni de energie: Supraimpozitarea românească riscă să ″destructureze″ întreaga piață continentală (!!!… – n.r.), arată Profit.ro.

Se critică decizia statului român fără a se menționa că taxa de solidaritate a fost chiar ideea Comisiei Europene

Comercianții de energie susțin că recenta ordonanță de urgență a Guvernului României de modificare a legislației de sprijinire a consumatorilor de energie, prin extinderea și înăsprirea dramatică a supraimpozitării tranzacțiilor jucătorilor din sector, în primul rând a exporturilor, riscă să declanșeze o reacție în lanț care să ducă de-a dreptul la ″destructurarea″ pieței europene integrate de electricitate.

Ei adaugă că statul român ar putea să provoace mari probleme de aprovizionare la iarnă nu doar în România, ci la nivelul întregii regiuni.

″EFET își exprimă marea îngrijorare cu privire la adoptarea OUG nr. 119/2022, întrucât aceasta conține măsuri cu impact negativ direct asupra piețelor angro de energie și a formării prețurilor pe aceste piețe, cu încălcarea directă a principiului liberei circulații a bunurilor, și va duce (dacă nu va fi modificată rapid) la insolvența participanților locali la piață, ceea ce va declanșa un efect de domino ce va destructura piața europeană integrată de electricitate.

În consecință, este urgentă și de cea mai mare importanță amendarea OUG nr. 119/2022, prin eliminarea acestor măsuri, pentru prezervarea funcționării pieței de energie în România, precum și în Uniunea Europeană și în Comunitatea Energiei″, se arată în document, analizat de Profit.ro, în care se cere abrogarea ″imediată″ a ordonanței.

Comercianții de energie nu vor solidaritate cu consumatorii

EFET îi are ca membri practic pe toți marii jucători naționali și multinaționali activi pe piețele de energie și gaze din Europa. Scrisoarea este adresată Președinției României, celor două camere ale Parlamentului, Cancelariei Primului-Ministru, Ministerului Energiei și ANRE, precum și Comisiei Europene, Agenției Europene de Cooperare a Reglementatorilor din Energie (ACER) și Secretariatului Comunității Energiei.
EFET.

Acuzațiile vin în urma extinderii obligației de plată a contribuției de solidaritate la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică la toți participanții la piață, inclusiv traderi, după ce inițial aceasta se aplica doar producătorilor, la extinderea acestei obligații și la companiile nerezidente în România, precum și la taxarea profitului din exporturile de energie cu 100% și a celui din tranzacții cu livrare internă cu 98%.

Au trecut doar câteva zile de când chiar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyan spunea că toate companiile de energie cu emisii reduse de carbon, furnizorii de energie regenerabilă și nucleară care au obținut „venituri enorme… la care nu au visat niciodată” din generarea de electricitate se vor confrunta cu o taxă pe profit, a declarat Von der Leyen, iar veniturile vor fi alocate pentru a ajuta consumatorii și companiile naționale să plătească facturile „astronomice”.

Deși nu a menționat cifre specifice, un document care a fost dezvăluit și văzut de The Guardian arată că Comisia dorește o limită de 200 de euro pe megawatt oră pentru prețul energiei electrice generate de tehnologiile cu emisii reduse de carbon. (sursa)

Articolul precedentAJOFM Bihor organizează în 14 octombrie Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Firmele se pot înscrie deja
Articolul următor#2022. Bun venit în Europa lui Ceaușescu… Ministrul Energiei din Elveția propune dușul în doi pentru a economisi la facturi!