​​Școlile vor rămâne deschise, cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat astfel pragul de 6 la mie rată de infectare, cum este acum. Se ve lua decizia de trecere în online în funcție de apariția unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau cadrelor didactice, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care precizează că miniștrii Educației și Sănătății vor adopta un ordin comun cu noile reguli.

Decizia CNSU legată de școli:

  • Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul
  • a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;
  • b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;
  • Art.2 – (1) Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
  • (2) Se abilitează Ministerul Sănătății să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen COVID-19 din salivă, introduse pe piața Uniunii Europene cu respectarea cerințelor de reglementare aplicabile și să comunice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate aceste cerințe de reglementare, precum și cerințele minime de performanță necesar a fi îndeplinite. (sursa)

Florin Cîţu a declarat că testarea elevilor va fi efectuată de personalul din cabinetele şcolare, la cerere de către DSP-ul din localitate sau într-o clinică agreată de părinte şi a precizat că şcolarii care nu se testează vor continua cursurile online.

Cîţu a fost întrebat joi seară, la TVR 1, dacă autorităţile au luat în calcul şi situaţia în care părinţii nu doresc să le fie testaţi anti-COVID copiii.

“Este adevărat, a fost această situaţie până acum, cu acele teste care erau aşa-numite ‘invazive’, eu sper să nu mai existe această situaţie”, a spus el.

Premierul a susţinut că noile teste anti-COVID avute în vedere pentru copii sunt “simple”.

El a confirmat, întrebat dacă acei copii care nu se testează vor face şcoala online: “Exact. Copilul netestat rămâne în online”.

Cîţu a precizat că testarea elevilor va fi făcută de personalul din cabinetele şcolare sau la cerere de DSP-ul din localitate.

Articolul precedentFrig și ploi în România, în perioada următoare. Prognoza meteo pentru luna octombrie
Articolul următorIncendiu la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanţa. Nouă oameni au murit! Pacienţi resuscitaţi în curtea spitalului