ZF.ro: Impactul creşterilor de taxe din proiectul oficial publicat de Ministerul de Finanţe este 0 în 2023 şi modificările fiscale ar urma să producă bani în plus la buget începând cu 2024, potrivit expunerii de motive a proiectului în cauză.

Conform aceluiaşi document, începând cu 2024 creşterile de taxe ar urma să aducă 16 mld. lei în plus la buget şi 20 mld. lei în plus în 2025. Din economii, guvernul ar urma să cheltuiască mai puţin cu 631 mil. lei în 2023 şi 3 mld. lei începând cu 2024.

Care sunt principalele măsuri de creşteri de taxe şi taxe noi:

► Impozit minim pe cifra de afaceri – companiile cu afaceri mai mari de 50 mil. euro vor plăti impozitul minim pe cifra de afaceri, în cazul în care impozitul pe profit ar fi mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri;

► Impozit pe cifra de afaceri pentru bănci – cifra de afaceri a băncilor se calculează ca veniturile din dobânzi şi impozitul este de 1%.

► Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

  a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro;

  b) 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro sau care desfăşoară activităţi în producţie de software, restaurante, catering, baruri, stomatologie etc.

► Se elimină scutirea la plata contribuţiilor sociale de sănătate pentru angajaţii din construcţii şi scutirea la plata contribuţiilor sociale de sănătate pentru angajaţii din sectorul agricol şi din industria alimentară;

► Creşte TVA de la 5% la 9% pentru serviciile constând în permiterea accesului la parcuri de distracţii şi parcuri recreative, livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale (maximum 120 mp.), inclusiv a terenului pe care sunt construite, livrarea de energie termică, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute; livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă.

► Impozit de 5% pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale. Se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânzare al fiecărei clădiri rezidenţiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

► Impozit special de 0,3% pentru locuinţe de peste 500.000 de euro şi maşini de peste 75.000 de euro. (Răzvan Botea)

Articolul precedentCiolacu a refuzat pretențiile OMV privind legea offshore și le-a cerut șefilor companiei ”să-și folosească diplomația economică” pe lângă Nehammer pentru Schengen
Articolul următorPredoiu a pierdut deja lupta cu șoferii drogați sau beți!