Poliția din sudul Suediei a cerut interzicerea purtării de veste antiglonț de către civili, despre care spune că nu își au locul în afara zonelor de război, deoarece provoacă teamă în comunități, potrivit The Guardian.

Din ce în ce mai mulți copii și tineri, inclusiv cei sub 15 ani, poartă veste de protecție în orașe, a afirmat poliția.

Susținătorii vestei antiglonț spun că acestea sunt utile în fața violențelor armate. Însă Patrik Andersson, șeful serviciului de informații al poliției din comitatul Skåne din sudul țării, care include orașul Malmö, a cerut interzicerea vânzărilor de veste către cetățenii privați.

„Cine are nevoie de veste antiglonț? Gărzile de securitate și ofițerii de poliție au nevoie de ele pentru munca lor. Nu credem că infractorii au nevoie să le poarte”, a declarat acesta, adăugând că această modă “s-a răspândit în toată Suedia.”

“Vestele antiglonț nu au ce căuta în societatea suedeză, crede el. „Ele nu aparțin niciunui stat, decât în situații de război”.

El a spus că purtarea vestelor antiglonț a dus la mai multe împușcături îndreptate în schimb spre cap. „Ceea ce am putut vedea aici jos, când au început să folosească vestele, atunci când voiau să ucidă pe cineva, vizau în schimb capul”, a adăugat el.

Potrivit sursei citate, vestele, care pot costa până la 10.000 de coroane (758 de lire sterline), au devenit, de asemenea, un simbol al statutului folosit pentru a semnifica asocierea cu o bandă, încurajând cetățenii să se teamă unii de alții. El a adăugat că utilizarea lor s-a răspândit din marile orașe, cum ar fi Malmö, în alte părți ale țării și a cerut ca poliția să aibă puterea de a le confisca.

Dar, pe fondul violenței continue a bandelor – numai în ianuarie și februarie au fost confirmate 30 de împușcături în Suedia, dintre care patru persoane au fost ucise și opt rănite – nu există un consens în ceea ce privește vestele de protecție.

Mattias Forssten, șeful poliției din comitatul Sörmland, la vest de Stockholm, a declarat pentru postul de televiziune SVT că sunt necesare „măsuri mai urgente” în acest moment pentru a combate violența armată decât implementarea unei interdicții privind vestele de protecție.

Violența bandelor rămâne în prim-planul dezbaterilor naționale, existând o îngrijorare tot mai mare cu privire la vârsta fragedă a copiilor care sunt implicați în acest fenomen.

Luni seară, au avut loc două explozii în Stockholm în decurs de câteva ore. Prima, în Lidingö, a avariat o casă și a rănit două persoane. A doua, în Farsta, a rănit cinci persoane.

Ministrul suedez al justiției, Gunnar Strömmer, a semnat luni, la Bruxelles, un acord cu ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, prin care s-a convenit intensificarea cooperării în domeniul crimei organizate.

Cooperarea anterioară dintre cele două țări – inclusiv în ceea ce privește comunicațiile prin intermediul serviciului de mesagerie criptată EncroChat – a dus la „sute de arestări”.

„Noul acord va consolida capacitatea noastră comună de prevenire, detectare și investigare a infracțiunilor grave, cum ar fi contrabanda cu droguri și traficul de arme, prin intensificarea schimbului de informații și a cooperării”, a declarat Strömmer. (sursa)

Articolul precedentNoaptea cuțitelor lungi din PNL se-ntoarce la ascuțit
Articolul următorCe alimente să mănânci ca să treci mai ușor peste astenia de primăvară