De la intrarea în vigoare a Legii privind insolvența persoanelor fizice, în ianuarie 2018, doar câteva zeci de români au apelat anual la procedurile prevăzute de lege pentru redresarea situației financiare, scrie Profit.ro. Astfel, până în luna iunie acest an, doar 62 de persoane au înregistrat cereri de deschidere a procedurii de insolvență, relevă date analizate de Profit.ro. La nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), posturile alocate direcției de specialitate au fost reduse periodic, iar în multe județe nici nu există personal local pentru comisiile de insolvență.

De ce este important: Legea insolvenței persoanei fizice reglementează trei modalități prin care problema financiară poate fi soluționată, respectiv pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedură simplificată. Legea a fost gândită ca o soluție pentru problemele financiare ale persoanelor fizice.

Conform datelor oficiale analizate de Profit.ro, la mai bine de 1 an de la intrarea în vigoare a legii, respectiv până la 14 iunie 2019, doar 45 de persoane apelaseră la Legea insolvenței persoanelor fizice. Dintre acestea, 36 de cereri vizau procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor, 5 cereri priveau procedura simplificată de insolvență, iar alte 4 cereri aveau în vedere procedura judiciară prin lichidare de active.

Potrivit ultimelor date, indicate într-un document oficial analizat de Profit.ro, după încă 1 an, respectiv până la mijlocul lunii iunie 2020, au fost înregistrate în total 62 de cereri de deschidere a procedurii de insolvență, respectiv 4 pentru procedura simplificată de insolvență și 58 pentru procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare. Totodată, la nivelul instanțeIor de judecată există 4 dosare pentru deschiderea procedurii judiciare de insolvență.

Cu toate acestea, de la intrarea în vigoare a legli, peste 1.000 de persoane s-au interesat de procedurlle de insolvență prevăzute de lege, solicitând consiliere din partea direcției de specialitate a ANPC, dar numai 62 au solicitat în cele din urmă aplicarea procedurilor.

Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice a ANPC asigură aparatul tehnic al comisiei centrale de insolvență și al celor 42 de comisii de insolvență de la nivel teritorial.

Cu toate acestea, deși pentru resursele de personal necesare pentru procedurile aferente insolvenței persoanelor fizice, au fost alocate inițial 270 de posturi de personal contractual, acestea au fost reduse succesiv la 255, iar apoi, în mod radical, la 81, pentru ca în prezent schema de personal să includă doar 64 de posturi, relevă datele.

Mai mult, pentru aparatul tehnic al comisiilor de insolvență de la nivel central și teritorial, prin concursurile organizate succesiv de ANPC, au fost ocupate doar 26 de posturi, fiind județe în care nu există niciun angajat în acest moment.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/esecul-legislatiei-privind-falimentul-personal-doar-cativa-romani-cer-anual-intrarea-in-insolventa-multe-judete-nici-nu-au-functionari-care-sa-se-ocupe-de-ei-19443640

Articolul precedentJoe Biden a ales-o pe Kamala Harris pentru funcția de vicepreședinte al SUA
Articolul următorPNL își găsește oamenii de valoare la PSD…