România a intrat în Air Schengen, astăzi, fapt care marchează ridicarea parțială a controalelor la frontieră, pe cale aeriană și maritimă. România este, începând cu ora 00:00, în spațiul de liberă circulație Schengen cu cele 17 aeroporturi și cele 4 porturi maritime din județul Constanța (Constanța, Constanța Sud -Agigea, Midia și Mangalia).

Astfel, călătorii români se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a fi supuse controalelor de frontieră. Cu toate acestea, sunt posibile în continuare verificări inopinate ale identității, astfel că poliţiştii de frontieră vor rămâne în incinta aeroporturilor pentru cazurile în care există suspiciuni privind posibile infracțiuni.

Anul trecut, 23 de milioane de pasageri au tranzitat toate cele 17 aeroporturi ale României, iar aproximativ 70% dintre aceștia au zburat spre țări din Spaţiul Schengen, susține șeful Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.

Exemplu practic de călătorii intra-Schengen pentru transportul aerian

O persoană care călătorește cu avionul, de exemplu, de la București la Roma, nu va mai fi verificat la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Transportatorii pot verifica identitatea la check-in sau la îmbarcare, la fel ca pentru orice alt zbor.

Şeful Poliţiei de Frontieră mai spune că odată cu aderarea României la Schengen angajaţi ai diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot face controale, aleatoriu, şi pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile conectate la ”toate bazele relevante de date” naţionale şi ale Spaţiului Schengen.

Într-un alt exemplu, românii care vor merge pe Dunăre din România în Croația vor fi verificați în continuare la intrarea și ieșirea din Serbia, pentru că acest stat nu se află în Schengen. Apoi, în unele state care sunt membre Schengen situația privind minorii va depinde de politicile naționale ale fiecăruia.

Condițiile privind trecerea frontierei de către minori

Conform Poliției de Frontieră, dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate). Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Declarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.

În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei.

Însoțitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră. (sursa)

Articolul precedentTrecem la ora de vară – va fi cea mai scurtă zi din an. Sfaturile specialiștilor pentru o adaptare mai ușoară
Articolul următorSărbători Fericite tuturor celor care celebrează astăzi Învierea!