stirileprotv.ro: Renaște ca Pasărea Phoenix din propria-i cenușă. Numai că renașterea lui s-a oprit la jumătate din lipsa banilor.  

Vorbim de Palatul Episcopal Greco Catolic din Oradea, mistuit de flăcări în august 2018.

De Buna Vestire, episcopia i-a invitat pe cetăţeni să își ia acasă câte o bucățică din fostul mare vitraliu din Sala de Marmură, în schimbul unor donații.

Nu pentru că suma adunată ar fi de ajuns, ci ca să atragă atenția autorităţilor că monumentul are nevoie de ajutor.

Pe 25 august 2018 la miezul nopții, un incendiu devastator a cuprins Palatul Episcopiei greco-catolice, din centrul Oradei. Focul a făcut scrum tot edificiul, inclusiv marele vitraliu din Sala de Marmură.

Palatul a intrat în renovare, fațadele și acoperișul au fost refăcute însă după, lucrările s-au oprit din lipsă de bani. Ca să atragă atenția asupra acestui neajuns, Episcopia a scos la vânzare bucăți din vitraliul distrus.

Vizitatoare: “O bucată mică, dusă acasă, un gest mic, făcut de fiecare dintre noi, poate aduce o schimbare. Da, Buna Vestire, sperăm să aducă o veste bună.”

Cumpărătoare”O bucățică din vitraliu, care era superb. Un tablou vesel, dătător de speranță, că o să fie, cândva, Palatul frumos.”

Suma adunată din vânzări și donații este insuficientă. Pentru ca și sălile interioare să fie reabilitate ar fi nevoie de câteva milioane de euro, bani pe care doar Guvernul i-ar putea aloca.

Rodica Indig, consilier cultural Episcopia greco-catolică Oradea“A pornit acest demers dintr-o durere a noastră, că nu putem să vedem finalizate lucrările la Palatul Episcopal.”

PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea: ”Nu este un eveniment special, este un strigăt de durere, pe care noi vrem să îl înălțăm prin ceea ce facem.”

Din aprilie până în august, în cursul zilei de 25 a fiecarei luni, vor fi scoase la vânzare flori în culorile decorațiunilor din Palat, cărți și lucrări de artă, având ca tematică Palatul. Însă, fără aportul financiar al statului, cunoscutul edificiu riscă să rămână doar o amintire. (Călin Ardelean)

Articolul precedentZiua și scumpirea. MOL și Lukoil au majorat prețul carburanților, OMV Petrom a luat o pauză
Articolul următorCând vor ajunge pastilele cu iodură de potasiu la populație. Explicațiile ministrului Sănătății privind distribuirea lor