SUA sunt pregătite de luptă în spațiul cosmic, potrivit unui oficial militar de rang înalt, după ce au dezvoltat tehnologii anti-satelit pentru a contracara amenințările Rusiei și Chinei, scrie The Guardian.

Generalul de brigadă Jesse Morehouse de la Comandamentul Spațial al Statelor Unite a spus că agresiunea Rusiei și viziunea Chinei de a deveni puterea spațială dominantă până la mijlocul secolului au obligat America să se pregătească de lupte pe orbita terestră. „Statele Unite ale Americii sunt gata să lupte la noapte în spațiu dacă va trebui”, le-a spus Morehouse reporterilor în timpul unei conferințe de presă la ambasada americană de la Londra.

„Dacă cineva ar amenința Statele Unite ale Americii sau oricare dintre interesele noastre, inclusiv ale aliaților și partenerilor noștri cu care avem tratate de apărare reciprocă, am fi pregătiți să luptăm în noaptea asta”, a spus Morehouse.

Patru țări – China, SUA, India și Rusia – au testat capacități anti-satelit prin distrugerea propriilor lor sateliți cu rachete de la sol.

Astfel de demonstrații militare, pe care SUA le-au interzis în mod unilateral anul trecut, creează cantități mari de resturi care amenință operațiunile celorlalți sateliți. Când Rusia a doborât unul dintre proprii săi sateliți în 2021, explozia rezultată a produs peste 1.500 de fragmente care au putut fi monitorizate.

„Când creezi acel nor de resturi și el rămâne pe orbită timp de decenii, este aproape ca și când ai detona o armă nucleară în propria ta curte”, a spus Morehouse. „Plătești prețul și tu.”

Armele viitorului: lasere, spray-uri chimice, microunde și rachete anti-satelit

Rusia și China lucrează la o navă spațială capabilă să conducă operațiuni anti-satelit. În 2020, SUA au acuzat Rusia de lansarea unui proiectil din unul dintre cei doi sateliți care zburau în urma unui satelit de spionaj american.

Între timp, China a lansat un satelit care dispune de un braț robotic capabil să prindă alți sateliți și a dezvoltat o metodă de a monta explozibili în propulsoarele sateliților adverși. Explozibilii sunt proiectați pentru a rămâne nedetectați pentru perioade lungi de timp și pentru ca explozia pe care o produc să semene cu o simplă defecțiune la motor.

În afară de armele care prind, se izbesc sau trag în sateliții țintă, există și alte metode prin care sateliții pot fi bruiați sau avariați cu ajutorul laserelor, spray-urilor chimice sau cu microunde de mare putere.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Rusia a amenințat că va doborî sateliții comerciali ai Occidentului care Moscova consideră că sunt implicați în război.

Elon Musk a fost de acord să pună sateliții Starlink la dispoziția Ucrainei, sistemul de telecomunicații ajungând să fie crucial pentru armata țării. Dar, în februarie, Starlink a spus că va interzice folosirea sateliților pentru folosirea dronelor de către ucraineni, precizând că tehnologia nu a fost dezvoltată pentru folosirea ei cu „scop ofensiv”. Morehouse a explicat de ce sistemul Starlink este atât de important chiar și pe timp de război. Rețeaua de telecomunicații este compusă din mii de sateliți de mici dimensiuni care zboară pe orbita terestră joasă și sunt ușor de înlocuit și de modificat pentru a contracara pericolele pe care le înfruntă.

„Nu are niciun sens pentru Rusia nici măcar să încerce să doboare unul dintre ele pentru că sunt mii [de sateliți] și ei nu au mii de rachete anti-satelit”, a mai spus Morehouse. (digi24.ro)

Articolul precedentRomânia, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens, după Danemarca
Articolul următorAJOFM Bihor: Peste 550 de locuri de muncă disponibile la Marghita și Salonta!