Într-o declarație politică prezentată în Parlament, senatorul bihorean Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, spune că bugetul pentru anul viitor, care speră să fie prezentat cât mai curând, trebuie să asigure atât resursele necesare pentru Pachetul Social, dar și o componentă semnificativă alocată domeniului Sănătății!

”Așteptăm din partea Guvernului să prezinte românilor și Parlamentului bugetul de stat pe anul viitor, acesta fiind prioritatea asumată de ministrul social-democrat al Finanțelor.

O vorbă veche spune că dacă vrei și dacă știi, poți! Sunt convins că actualul ministru al Finanțelor, domnul Adrian Câciu va proba acest lucru și legea va fi respectată, astfel încât bugetul de stat pentru 2022 va fi gata la termen, nu ca pe vremea ”fantasticului” premier Cîțu abia în luna martie!

Bugetul de stat al anului viitor trebuie să includă resursele necesare pentru susținerea măsurilor  din pachetul social propus românilor de către Partidul Social Democrat: creșterea alocațiilor, creșterea salariului minim, creșterea punctului de pensie, creșterea  pensiei minime, ajutorul pentru încălzire, compensațiile la scumpirea electricității și a gazelor, etc. În egală măsură, el va trebui să asigure resurse consistente și pentru domeniul investițiilor, echivalentul a 7% din PIB, așa cum ne-am angajat în Programul de guvernare.

Nu în ultimul rând, bugetul pe 2022 trebuie să aibă o componentă semnificativă dedicată domeniului Sănătății pentru finanțarea măsurilor urgente menite a controla pandemia (achiziția de medicamente, testarea populației, dotarea și finanțarea spitalelor, etc.) dar și pentru a asigura acces permanent şi echitabil la serviciile de sănătate pentru toți pacienții din România.

Conform Programului de Guvernare, coaliția PSD-PNL-UDMR, și-a asumat creşterea finanţării publice pentru Sănătate până la cel puţin 0,5% din PIB, în scopul apropierii de media UE şi finanţării corespunzătoare a sectorului sanitar. Bugetul pentru anul 2022 este primul pas pe care trebuie să îl facem pentru realizarea acestui obiectiv. De asemenea, trebuie să începem să implementăm bugetarea multianuală și să ne asigurăm că avem cadrul instituțional adecvat pentru a crește gradul absorbţie al fondurilor europene dedicate domeniului sănătăţii în perioada 2021-2027. Este obligatoriu să valorificăm la maxim aceste oportunităţi ca o sursă suplimentară de finanţare a sistemului de sănătate din România.

Mă opresc deocamdată aici, exprimându-mi speranța și optimismul că acest Guvern și actuala conducere a Ministerului Sănătății vor reuși, pe de o parte, să repare ceea ce au stricat guvernele precedente, pe de altă parte, să readucă normalitatea și dezvoltarea economică, astfel încât să asigurăm o viață mai bună și mai sănătoasă pentru români.” (sursa)

Articolul precedentTotuși, să nu trecem cu vederea peste PISCINĂ!
Articolul următor„Vaccinarea singură nu este suficientă împotriva Omicron”. ECDC recomandă revenirea la telemuncă şi prudenţă în timpul sărbătorilor