Reprezentanții statelor membre UE au ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgență pentru prețurile ridicate la energie, care vizează, printre altele, “captarea” veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh, în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023, și utilizarea  acestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, dar și demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10%, cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

În schimb, am obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național”, anunță Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor prețuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici și IMM-uri și alte categorii de consumatori.

În cadrul negocierilor, România a obținut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute. (profit.ro)

Articolul precedentOPINII. Florian Sîrca: 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗮𝗻𝗱 𝗯𝗶𝗵𝗼𝗿𝗲𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘀𝗮̆-𝘀̦𝗶 𝘀𝗲𝗰𝘂𝗿𝗶𝘇𝗲𝘇𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗱𝗶𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗶𝗽𝗼𝘁𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗰𝘂 𝗱𝗼𝗯𝗮̂𝗻𝗱𝗮̆ 𝘃𝗮𝗿𝗶𝗮𝗯𝗶𝗹𝗮̆, 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗿𝗲𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝘀̦𝗶 𝗶̂𝗻𝗰𝗵𝗲𝗶𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝗻𝗼𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗱𝗶𝘁 𝗰𝘂 𝗱𝗼𝗯𝗮𝗻𝗱𝗮̆ 𝗳𝗶𝘅𝗮̆, 𝗽𝗲 𝗼 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗺𝗶𝗻𝗶𝗺𝘂𝗺 𝟯-𝟱 𝗮𝗻𝗶
Articolul următorBirocrație europeană versus suveranism, o chestiune de împărțire a puterii în UE