În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni politice, rezultă dintr-o anchetă realizată de G4Media.ro. Angajările au avut loc ”pe ușa din dos” și au presupus implicarea mai multor deputați, senatori, secretari de stat și primari, în special din mediul rural.

Aceștia angajau clientela de partid fără concurs, pentru ca, peste câteva zile, protejații lor să fie detașați la Apele Române. Printre cei care au făcut parte din aceste rețele se află fostul ministru liberal Marcel Vela. Colegii săi de partid Ioan Cristian Chirteș (senator) și Aurel Glad Varga (deputat) au ”livrat” anul trecut la Apele Române, prin detașare, câte trei angajați de la cabinetele lor parlamentare.

Contactat de G4Media.ro, Varga a declarat: ”Glumiți, nu mai suntem în anii 90”, atunci când a fost întrebat dacă PNL a avut vreun rol în aceste detașări, Vela a afirmat că este ”exclus” ca un subordonat al său să fi fost numit șef la Apele Române pe linie de partid, iar Chirteș nu a putut fi contactat.

Unul dintre detașații pe filiera Chirteș a fost Ovidiu Ionuț Cengher, cel care i-a luat locul lui Ovidiu Ianculescu la șefia Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș. Ianculescu a declarat că fusese forțat să demisioneze pe criterii politice.

Unul din patru au venit de la cabinete parlamentare

Majoritatea covârșitoare a detașărilor din perioada februarie 2020-ianuarie 2021, în cadrul Administrației Naționale Apele Române (ANAR) a fost făcută respectând un tipar menit să avantajeze clientela de partid.

S-a ajuns aici după  Ordonanța de Urgență nr. 1 din 6 ianuarie 2020 dată de  Guvernul condus de Ludovic Orban ”privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Ordonanța prevedea că ”ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice (…) se poate realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice (sublinierea redacției n.r.).”

Ordonanța cuprindea mai multe măsuri menite să ducă la ”păstrarea echilibrelor bugetare (…) să mențină volumul cheltuielilor bugetare pe anul 2020” și, după principiul ”ne descurcăm cu ce avem”, permitea mobilitatea între instituții doar pentru cei care figurau deja în aparatul bugetar, renunțându-se la detașarea de angajați din mediul privat ale căror salarii trebuiau preluate de bugetul instituției publice unde se transferau.

Anterior ordonanței, detașările se puteau face și din mediul privat. În ceea ce privește veniturile celor detașați, legea spune că aceștia și le păstrează la nivelul celor deținute în postul anterior.

Cel puțin la Apele Române, în ciuda așteptărilor guvernanților, mulți dintre detașații de după emiterea Ordonanței 1/2020 nu au fost persoane existente deja în sistem, ci nou angajate, ceea ce a limitat efectele acestui act.

Astfel, a fost identificată o metodă rapidă și legală, care să respecte Ordonanța de mai sus și să introducă în sistem pilele PNL: zeci de persoane au fost angajate la cabinete parlamentare (angajați ai Camerei Deputaților/Senat) sau în funcții de administrator public în primării de la țară, aproape toate controlate de liberali.

Pentru aceste posturi angajarea se poate face pe loc de către parlamentar, în limita posturilor disponibile, sau prin dispoziție a primarului. Nu mai era nevoie de organizarea de concursuri – acestea durează luni de zile, condițiile de participare sunt stricte și, cel puțin teoretic, rezultatul nu poate fi garantat.

Prin urmare, într-o anumită măsură – cel puțin la Apele Române – efectul OUG 1/2020 a fost contrar, ușurând angajarea clientelei de partid.

În decurs de câteva zile de la momentul primirii posturilor în cabinetele parlamentare/primării, aceste persoane au fost detașate la Apele Române, deseori pe funcții de răspundere și au fost primite cu brațele deschise, conducerea instituției fiind deținută tot de un liberal. Aceasta în ciuda faptului că o parte dintre nou-veniți nu aveau calificările cerute de un domeniu atât de important.

citiți materialul întreg pe g4media.ro

Articolul precedent4 din 36. Doar în timpul pandemiei
Articolul următorCalendar ortodox 23 aprilie 2021, cum se sărbătorește Sf. Gheorghe la români