România vrea să folosească aproape un miliard de euro, de la Bruxelles, ca să împartă ajutoare românilor cu venituri modeste.

Banii vor fi folosiți de la jumătatea acestui an pentru cumpărarea de rechizite și haine, în cazul a 300.000 de copii de grădiniță și școală, iar peste 2 milioane de persoane vor lua vouchere pentru alimente.

Sunt promise ajutoare și pentru părinții de nou-născuți – câte 2.000 de lei, pentru trusou. În plus, studenții cu burse sociale ar urmă să primească, 1.500 de lei, la început de an universitar.

De la jumătatea anului, 980 milioane de euro din fonduri europene vor ajunge sub formă de ajutoare pentru mai multe categorii defavorizate – vârstnici, copii din familii modeste și persoane cu dizabilități.

Voucherele pentru preșcolari și elevi care sunt acum în valoare de 500 de lei vor crește la 750 de lei, bani pe care părinții îi vor primi la toamnă, în baza unor liste folosind date colectate de inspectoratele școlare, de la părinți. Autoritățile promit ca, începând de anul viitor școlar, părinții să nu mai fie puși pe drumuri pentru a primi aceste vouchere care să fie folosite pentru cumpărarea de rechizite și haine. 300.000 de copii ar beneficia de acești bani europeni, condiția fiind ca părinții să aibă venituri sub 1.275 de lei fiecare. În plus, în școli va fi extins programul de masă caldă, iar cele care nu au echipamente și spații potrivite vor primi finanțare.

Date oficiale: doi din cinci copii sunt în pragul sărăciei

Fără aceste ajutoare, spun autoritățile, mulți copii – mai ales din mediul rural – ar abandona școala. Asta în condițiile în care doi din cinci copii sunt în pragul sărăciei, arată datele oficiale.

Gary Haugen, CEO al Fundației International Justice Mission: „Apreciem că în România, o parte semnificativă de populație este vulnerabilă. Potrivit Eurostat, din UE, România are una dintre cele mai mari rate de risc la sărăcie și excluziune socială – mai mult de 34%. Iar asta îi face vulnerabili la exploatări”.

În total, mese calde, sub formă de vouchere ori de pachete cu alimente, ar urma să primească 2,4 milioane de români, printre care și vârstnici, cu pensii modeste. Valoarea unui pachet ori a voucherului este de 250 de lei. Acest tip de ajutor va fi primit o dată la două luni. Și părinții de nou-născuți – 60.000 la număr, printre care mame fără venituri ori victime ale violenței domestice – vor beneficia de 2.000 de lei pentru cumpărarea de trusouri. Iar cei 50.000 de studenți care au burse sociale vor primi și ei un voucher de până la 1.500 de lei.

Banii vor veni pe măsură ce primăriile vor depune documentele necesare atragerii fondurilor europene.

Sursa: Pro TV

Articolul precedent„Asigurarea RCA nu trebuie să fie pe maşină“ – varianta propusă de Titi Aur
Articolul următorDacă astea sunt asigurări și nu o schemă piramidală…