Patrick Andre De Hillerin: Conducerea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) s-a prezentat luni în Parlament, pentru a da lămuriri despre situația din piața asigurărilor după ce ASF a forțat Euroins să intre în insolvență.

Nicu Marcu, președintele ASF, și Cristian Roșu, vicepreședinte, presați de ziariști, la ieșirea din comisia parlamentară în care au fost audiați, au recunoscut că în România piața asigurărilor este dominată de asigurările auto obligatorii, ceea ce este o anomalie pentru o piață a asigurărilor sănătoasă.

Dar să vedem cum stă cu adevărat piața asigurărilor, pornind de la cel mai recent raport ASF, cel care analizează piața asigurărilor din primele nouă luni ale anului 2022.

Așadar, în primele trei trimestre ale lui 2022, toate societățile de asigurare care activează în România și sunt reglementate de către ASF au încasat 13,4 miliarde de lei din primele de asigurare. Dar aceleași societăți de asigurare, plus FGA (Fondul de Garantare a Asigurărilor), au plătit, în aceeași perioadă, primele nouă luni ale lui 2022, despăgubiri de 6,3 miliarde de lei. Dacă ne referim doar la societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, încasările lor au fost de doar 12,1 miliarde de lei.

Astfel, despăgubirile plătite de către societățile de asigurare reprezintă 52% din încasările acestora (dacă nu luăm în calcul și încasările sucursalelor).

Asigurările auto, unde RCA-urile au cea mai mare pondere, reprezintă 64% din totalul pieței asigurărilor din România și 77% din piața asigurărilor generale. Practic, dacă nu ar exista RCA-ul, piața asigurărilor din România ar valora doar puțin peste un miliard de euro anual.

În primele nouă luni ale lui 2022, companiile de asigurări au încasat, din RCA, 5.477.781.874 de lei. Despăgubirile plătite în aceleași prime nouă luni din 2022 pentru daunele provocate de către asigurații RCA au fost de 2.262.541.992 de lei. La aceste cheltuieli trebuie să adăugăm și cheltuielile de achiziție și administrare, care, în cazul RCA, au fost, în primele luni ale lui 2022, de 1.335.431.842 de lei (din care doar comisioanele au fost de 538.670.460 de lei). Celelalte asigurări auto (în principal CASCO) au produs încasări de 2.229.691.256 de lei, despăgubiri de 1.470.175.038 de lei și cheltuieli de achiziție și administrație de 639.526.757 de lei (dintre care comisioane de 283.261.855 de lei). Practic, în urma vânzării de asigurări CASCO, societățile de asigurare au rămas cu doar 119,9 milioane de lei în primele nouă luni ale lui 2022, iar din vânzarea de RCA le-au mai rămas, la final, doar 1,87 miliarde de lei.

Dar în cazul RCA mai existau și daune avizate și neplătite pentru care se constituiseră rezerve tehnice de 2,2 miliarde de lei, plus daune neavizate și neplătite pentru care se constituiseră rezerve tehnice de 2 miliarde de lei. Asta înseamnă că, deși societățile de asigurare au încasat, în primele nouă luni din 2022, 5,47 miliarde de lei din RCA, valoarea cheltuielilor și despăgubirilor este de cel puțin 5,79 miliarde de lei. Dacă adăugăm și despăgubirile aflate în litigiu, gaura societăților de asigurare este de um 2,3 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2022.

Din toată această schemă Ponzi, câștigă cu siguranță societățile de asigurare, care-și încasează, orice ar fi, adaosul și comisioanele care ajung la 25% din prețul primelor de asigurare. Aproape 30% din păgubiți trebuie să aștepte ca noi și noi fraieri să-și încheie asigurări RCA pentru ca ei să poată fi despăgubiți, iar alți 30% din păgubiți trebuie să meargă în instanță pentru a-și obține despăgubirile. Dacă astea sunt asigurări, iar nu o schemă piramidală, atunci și șefii ASF își merită salariile fabuloase, fiind aproape la fel de geniali ca Ioan Stoica de la Caritas. (catavencii.ro)

Articolul precedentStatul va da un miliard de euro românilor cu venituri modeste. Vouchere pentru alimente, școală, vârstnici, copii
Articolul următorDeputatul Ioan Mang organizează azi o dezbatere privind legile Educației