Ministerul Finanțelor a împrumutat anul acesta de la populație prin programul Tezaur, program care ar trebui să se desfășoare lunar prin unitățile Trezoreriei și prin oficiile Poștei Române, 1,38 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro. Suma a fost obținută în numai trei luni, iulie, august și septembrie. Separat, prin programul Fidelis, prin care statul vinde ocazional titluri de stat ce pot fi tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB), Ministerul Finanțelor a mai atras circa 2 miliarde de lei în luna august. Totalul urcă, astfel, la 3,38 miliarde de lei, deși împrumuturile de la populație au debutat târziu anul acesta, din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea epidemiei de coronavirus.

Anul trecut, când programul Tezaur s-a derulat pe tot parcursul anului, dar fără emisiuni Fidelis, statul a atras 3 miliarde de lei de la populație. În 2018, când a fost lansat programul Tezaur, autoritățile au atras de la populație 2 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor are două programe de împrumuturi, Tezaur și Fidelis, prin care conferă populației să investească în titluri de stat la dobânzi mai ridicate comparativ cu cele oferite la depozitele bancare. Suplimentar, câștigurile din dobânzi la titluri de stat nu se impozitează, dar cele din dobânzi bancare, da.

În timp ce programul Tezaur ar trebui să se desfățoare lunar, anul acesta fiind restricționat din cauza pandemiei, programul Fidelis, de emisiuni listate la BVB, are un caracter ocazional. Finanțele analizează posibilitatea de a derula mai frecvent emisiuni Fidelis, chiar trimestrial. O nouă emisiune Fidelis ar putea avea loc până la finalul anului. Dacă prin Tezaur statul a împrumutat 1,38 miliarde lei, prin Fidelis a obținut 2 miliarde lei.

Citește mai mult pe profit.ro.

Articolul precedentNoul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei este originar din România
Articolul următorRealitatea dură din spitale. Imagini șocante cu o asistentă care varsă apa adunată în cizmele pe care le-a purtat în opt ore de gardă