Atât Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, cât şi Olena Zelenskaia, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au declinat invitaţiile de a asista la discursul pe care preşedintele american Joe Biden îl va ţine joi în Congres, a indicat miercuri Casa Albă, transmite dpa.

Iulia Navalnaia şi Olena Zelenska fuseseră invitate ca oaspete la discursul anual despre Starea Uniunii, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, răspunzând unei întrebări.

‘Casa Albă a invitat-o, într-adevăr, pe dna Zelenska la (discursul despre) Starea Uniunii, dar ea nu poate fi prezentă. V-aş îndemna să vă adresaţi Ucrainei pentru a afla motivul, dar a primit (…), într-adevăr, o invitaţie din partea noastră’, le-a spus Karine Jean-Pierre reporterilor.

‘Dna Navalnaia a fost, într-adevăr, invitată personal de preşedinte. Ea nu a putut asista. V-aş invita să i vă adresaţi pentru a explica de ce, dar da, a fost invitată’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Biroul Olenei Zelenskaia a indicat mai devreme pentru Politico că soţia preşedintelui ucrainean nu poate asista din cauza unor suprapuneri de programare.

Cu toate acestea, cotidianul The Washington Post a citat persoane la curent cu decizia Kievului care au afirmat că prezenţa potenţială a Iuliei Navalnaia le-ar fi provocat disconfort ucrainenilor date fiind declaraţiile defunctului său soţ cu privire la Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, ca aparţinând Rusiei.

Acelaşi cotidian a scris că, potrivit purtătorului de cuvânt al Iuliei Navalnaia, aceasta nu poate asista la discursul lui Biden din cauza stării de oboseală.

Discursul oficial adresat celor două camere ale Congresului îi oferă în mod tradiţional preşedintelui ocazia de a face bilanţul principalelor probleme de politică şi de a stabili direcţiile viitoare ale guvernului său. Este probabil că Biden va aborda din nou şi tema invaziei ruse în Ucraina, în contextul blocajului actual din Congres în privinţa pachetului de ajutor militar de 60 miliarde de dolari.

În ce-i priveşte pe invitaţii la discursul de joi, preşedintele Biden, soţia sa, Jill, şi membri ai Congresului au ales cu grijă persoane reprezentative pentru cauzele lor politice sau ale votanţii lor, notează Reuters.

Invitaţii stau în balcoanele din Camera Reprezentanţilor în timp ce preşedintele susţine discursul. Adesea, preşedintele îi salută pe unii dintre ei pe nume.

Anul acesta, printre invitaţi se află persoane a căror viaţă a fost marcată de fertilizarea in vitro, precum şi membri de familie ai unor americani aflaţi în detenţie în străinătate.

Astfel, vor fi prezenţi Elizabeth Carr – primul copil născut prin fertilizare in vitro în SUA, acum 42 de ani, ce a fost invitată de senatorul democrat de Virginia Tim Kaine -, Kate Cox – o femeie din zona Dallas care a dat în judecată statul Texas pentru dreptul de a întrerupe o sarcină neviabilă -, invitată de Prima Doamnă Jill Biden, Ella Milman şi Mikhail Gershkovich – părinţii reporterului WSJ Evan Gershkovich, aflat într-o închisoare din Moscova, invitaţi de speaker-ul Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson – şi, la invitaţia republicanului Thomas Massie, Gabriel Shipton, fratele fondatorului Wikileaks Julian Assange, pe care SUA îl acuză de publicarea de documente clasificate şi îl vor extrădat din Marea Britanie. (sursa)

Articolul precedentÎntr-o lună vor porni proiectele spitalelor regionale de 2 miliarde de euro la Iaşi, Cluj şi Craiova
Articolul următorCreşteri de preț pe piața rezidențială: Oradea – unde salariile sunt la pământ – devine mai scumpă decât Timișoara sau Iași!