♦ Valoarea cumulată pentru construcţia celor trei spitale regionale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova este de aproape 2 miliarde de euro ♦ Sunt trei etape de construcţie – excavarea terenurilor, construcţia şi dotarea cu aparatură medicală grea şi dotarea cu restul aparaturii ♦ Primul pachet este definitivat, într-o lună vom avea primele şantiere, dă asigurări şeful Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

ZF.ro: Şantierele spitalelor regionale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, „cartofii fierbinţi“ de pe mesele oficialilor care s-au perindat la con­ducerea Sănătăţii în ultimii zece ani, urmează să pornească într-o lună, susţine Adrian Popa, preşe­dintele Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infra­structurii în Sănătate.

ANDIS  a fost creată în 2022, fiind în subordinea Ministerului Sănătăţii, ca parte din planul pe sănătate din PNRR. Scopul Agenţiei este să ducă la bun sfâşit proiectele celor trei spitale regionale. Mai puţin de patru ani au autorităţile româneşti la dispoziţie să construiască şi să echipeze cele trei spitale mari. În ultimii ani, statul a eşuat la construcţia de noi unităţi medicale, iar marile spitale unde ajung sute de pacienţi zilnic funcţionează în clădiri pavilionare vechi chiar de 100 de ani. Acum, prima parte a proiectului spitalelor regionale este gata, adică pregă­tirea şantierului pentru construcţia propriu-zisă. Excavatoarele nu au intrat încă pe te­renurile unde trebuie să fie ridicate cele trei spitale.

„Pachetul unu la primele trei obiective de spitale este definitivat, urmează să înceapă lucrările, s-a semnat săptămâna trecută. Într-o lună de zile probabil vom avea acolo şantier. Termenul de execuţie este patru luni la Iaşi şi la Craiova, şi opt luni la Cluj. Anul acesta vor începe lucrările şi se vor şi termina pentru primul pachet“, a spus Adrian Popa, preşedintele ANDIS, prezent la emisiunea de business ZF Live.

Până ce excavatoarele vor începe să contureze şantierele, şeful ANDIS spune că restul etapelor pentru implementarea proiectelor continuă.

„Vor fi mai multe pachete. Pachetul principal este cel cu construcţia în integralitate şi cu dotarea doar cu aparatura grea, care presupune instalarea în momentul construcţiei. Va mai urma un pachet ulterior acestuia mare, în care se va face dotarea cu aparatură medicală care se poate monta şi după definitivarea lucrărilor“, a mai spus şeful ANDIS.

Pachetul principal pentru Iaşi de exemplu este deja vizibil în sistemul de achiziţii publice, mai spune oficialul ANDIS, iar companiile deja pot depune ofertele. Printre criteriile stabilite pentru alegerea unui constuctor se numără şi experienţa anterioară în construcţia de spitale. Cum în România nu au fost realizate spitale de stat de la zero, cu excepţia celui de la Mioveni, companiile se pot asocia cu firme internaţionale cu experienţă în acest domeniu.

Cum vor arăta spitalele?

Cele trei spitale, odată finalizate, vor intra direct în subordinea Ministerului Sănătăţii. Fiecare spital va avea suprafaţă desfăşurată de 200.000 mp şi 20 de săli de operaţii. Circa 3.000 de oameni vor lucra în fiecare dintre cele trei spitale, dintre care 10% vor fi medici. Între 800 şi 850 de paturi va avea fiecare spital, alături de un heliport.

„Spitalul regional îşi propune să trateze toate cazurile acute, deci nu vor exista servicii cronice acolo, nu vor exista servicii de recuperare. Toate acestea vor fi lăsate pentru vechea structură. Pe partea de radiologie, va exista toată tehnologia de acum, de la angio-CT, RMN, CT-ul normal şi mai multe RX-uri, ecografe de ultimă generaţie. Sălile de operaţii vor fi dotate cu roboţi şi cu instrumentar de ultimă generaţie“, a mai spus Adrian Popa.

Ministerul Sănătăţii a beneficiat de asistenţă tehnică din partea Băncii Europene de Investiţii pentru cele trei spitale regionale, dar au existat întâlniri şi cu factorii de decizie locali, de la reprezentanţi ai universităţilor de medicină, la conducerea şi medicii din spitalele din regiune. (Georgiana Mihalache)

Articolul precedentProdusele care dispar rapid de pe rafturile magazinelor din România. Clienții au început să le vâneze
Articolul următorSoția lui Navalnîi și soția lui Zelenski au evitat să ajungă față în față și au refuzat invitația președintelui Biden, în Congresul american