Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizează contingentarea prețurilor la polițele RCA în vederea protecției consumatorilor, a anunțat joi, 9 martie, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al instituției, potrivit Hotnews.ro și Agerpres. Prețurile minime din România au ajuns mai mari decât cele similare din Germania și la nivelul unora dintre statele din SUA.

Pe 16 ianuarie 2023, Libertatea a pornit o investigație jurnalistică pe piața asigurărilor. Ziarul a publicat documente obținute de la autoritățile din străinătate, care au arătat că falimentul City, care a dus la mărirea cu 71% a prețurilor RCA în 2022, a fost, de fapt, o fraudă generalizată. S-au scos din România sume de sute de milioane de euro.

Justiția nu a descoperit niciun responsabil de doi ani, de când s-a aflat că City a folosit conturi false, care nu existau, ca să garanteze o solvabilitate, la rându-i inexistentă.

Până la 1 februarie 2023, statul a plătit 350 de milioane de euro pentru trei lideri RCA aflați în faliment (Astra, Carpatica, City). În ultimele zile, atât liderul PSD, Marcel Ciolacu, cât și cel al PNL, premierul Nicolae Ciucă, au vorbit despre faptul că se anunță un alt faliment. Premierul l-a și numit: Euroins, care este lider cu aproximativ 35%, conform celor mai recente cifre de piață, și peste 2,5 milioane de asigurați RCA.

Întrebat joi, 9 martie, dacă Autoritatea ia în calcul o plafonare pentru șase luni care să se aplice atât persoanelor fizice, cât și juridice, reprezentantul ASF a precizat, pentru Hotnews, că „se analizează toate aspectele” și că mai mult nu poate declara la acest moment.

Inițial, ASF a reacționat joi în scandalul creșterii tarifelor de referință RCA, publicând pe site un grafic în care spune că aceste tarife de referință nu sunt prețuri de vânzare și că acestea au crescut, în medie, cu 16,28% în ultima jumătate de an.

Numai că măririle anunțate de presă, de 35%, se refereau la comparația cu aceeași perioadă a anului trecut – februarie 2022.

Comparația an-an arată că tarifele de referință RCA sunt însă mai mari și cu peste 35%, față de acum un an, pentru anumite categorii de șoferi, iar cel mai mic nivel de asigurare anuală se situează la 1.006 lei, echivalentul a 205 euro.

În februarie anul trecut, principalul jucător de pe piața RCA, City Insurance, a dat faliment, iar polițele de asigurare au început, de atunci, să crească.

Citeşte întreaga ştire: SCUMPIREA RCA. ASF anunță că ia în calcul plafonarea prețurilor polițelor RCA, pe fondul reacțiilor negative din societate. Nu spune cum va face

Articolul precedentRomânia are aproape 91.500 de milionari în dolari (GRAFIC)
Articolul următorPersoanele care trec des granița pentru a merge la muncă ar putea beneficia de benzi speciale la punctele de trecere a frontierei