Partidul Laburist ar fi obținut 410 mandate în Parlamentul britanic, în timp ce conservatorii doar 131, potrivit primelor estimări ale votului la ieșirea de la urne, difuzate de BBC. Regatul Unit a votat joi în cadrul unor alegeri generale care vor marca, după cum se preconizează, sfârşitul celor 14 ani de guvernare conservatoare. Sunt primele alegeri generale în afara Uniunii Europene, dar visul Brexit a murit deja, scrie Politico.

Laburiștii vor câștiga alegerile generale cu o majoritate de 170 de parlamentari, conform unui sondaj realizat la ieșirea de la urne pentru BBC, ITV și Sky.

Dacă previziunile sunt corecte, înseamnă că Sir Keir Starmer va deveni prim-ministru cu 410 deputați laburiști – cu puțin mai puțin decât totalul lui Tony Blair din 1997.

Conservatorii ar urma să ajungă la 131 de deputați, cel mai mic număr din istoria postbelică.

Liberal-democrații ar urma să ocupe locul al treilea, cu 61 de deputați.


Pentru a atinge majoritatea în Parlament, este nevoie de cel puțin 326 de mandate. Partidul care le obține poate forma guvernul, iar liderul său devine prim-ministru. În cazul în care o singură formațiune nu are majoritate, sunt declanșate negocieri pentru formarea unei coaliții. 

În Regatul Unit este folosit sistemul “first past the post”, în cadrul căruia oamenii își dau votul unui candidat din circumscripția lor. The Guardian arată că nu contează câte voturi obține un partid la nivel național, și dă exemplul partidului lui Nigel Farage, care în 2015 a primit 3,8 milioane de voturi, dar a avut un singur mandat în Parlament. 

Înaintea deschiderii urnelor, Partidul Laburist era dat câștigător de toate sondajele de opinie. The Washington Post a scris, pe baza concluziilor acestora, că runda electorală va fi sinonimă cu “extincția” pentru conservatori, iar laburiștii vor obține “o supermajoritate”.

Cotidianul american The Washington Post anunță victoria laburistă, comentând astfel: ”într-un scrutin în care a contat mai mult starea de spirit decât politica, alegătorii par să-și fi exprimat frustrarea față de actualul Partid Conservator și dorința de a da o șansă unui Partid Laburist reînnoit, curățat de elementele sale de stânga dură și de retorica socialistă”.

La rândul său, cotidianul The New York Times notează: ”Dacă previziunile vor fi confirmate, ar fi una dintre cele mai grave înfrângeri pentru conservatori din istoria de aproape 200 de ani a partidului, una care ar ridica întrebări serioase despre viitorul său – și chiar despre viabilitatea sa”. (sursa)

Articolul precedentCum să vă protejați datele personale pe rețelele de socializare. Sfaturile experților
Articolul următorViktor Orban se duce la Putin, după ce a vizitat Kievul