Slovenia sprijină intrarea României, Croației şi Bulgariei în spaţiul Schengen, dar va fi dificil de obţinut un acord politic în interiorul UE pe acest subiect înaintea unei reforme a politicii Schengen, a declarat luni viitoarea şefă a diplomaţiei slovene, Tanja Fajon.

Ea a menţionat în acest context neîncrederea între statele spaţiului Schengen în urma valului migrator din 2015-2016, ceea ce face ca cinci state membre ale acestui spaţiu de liberă circulaţie, inclusiv Austria, să desfăşoare în continuare controale stricte la frontierelor lor, potrivit agenţiei Hina.

”Până când nu reformăm tratatul Schengen, cred că extinderea către cele trei ţări este în pericol. Cred că mai întâi trebuie să creăm o încredere puternică între statele membre”, a declarat Tanja Fajon în timpul audierii sale în comisia de politică externă a parlamentului sloven.

Pe de altă parte, ea a pledat pentru extinderea UE către statele Balcanilor Occidentali şi pentru dialogul între Belgrad şi Pristina.

Tanja Fajon va face parte din guvernul condus de liberalul proeuropean Robert Golob, care a câştigat alegerile legislative în faţa fostului premier conservator Janez Jansa. (sursa)

Între timp, șeful diplomației românești se ocupă de Suedia și Finlanda, în Turcia. Pe banii românilor! 

Aurescu a susținut la Istanbul aderarea Suediei și a Finlandei la NATO! Nu trebuia să fie la Stockholm și Helsinki, să ceară aderarea României la SCHENGEN?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.