Vine o vreme în viața unui securist cînd vîntul libertății se schimbă. Începe să bată de unde nu te-aștepți, ba chiar încep să se audă vînturi de pretutindeni.

Cătălin Drulă, de exemplu, a cărui familie s-a hrănit din firma unor generali de Securitate, și președintele unui partid (USR) întemeiat pe viziunea unor generali SRI în rezervă, se plînge că s-a militarizat politica. El zice că partidele „își iau lumina din pădure“, adică de la SRI și SIE, care joacă politica pe degete și intră tot mai mult, ilegal, în viața societății. Drulă îl atacă direct pe Eduard Hellvig, despre care spune că „înainte să devină directorul SRI, e un politician al PNL, creatorul proiectului Iohannis încă de la Grivco și un om care a influențat politica din România în ultimii ani“. Drulă intră, practic, în definiția statului paralel, a puterii din umbră care falsifică democrația, subminează instituțiile și libertățile. Dacă mai adăuga și ceva cu tomata românească, era obligat să-i plătească drepturi de autor lui Dragnea.

Drulă, însă, nu e singur în lupta cu militarizarea statului român. I se alătură Tăpălagă de la g4media.ro, pe care-l îngrijorează faptul că SRI și SIE și-au aranjat o ordonanță de guvern ca să avizeze investițiile străine de peste două milioane de euro. Dacă nu-l mai țineți minte, Tăpălagă e ăla care susținea că SRI trebuie să participe la anchetele penale prin interceptări obținute pe mandate de siguranță națională. Tot Tăpălagă e ăla care își lua lumină de la Coldea, în biroul de la SRI.

Ei bine, Tăpălagă n-a scos un cuvințel ani la rînd, pe vremea cînd Coldea făcea legea în România, despre ordonanța care punea SRI în poziția de a superviza contractele de stat pe domeniul IT, mai mari de 500.000 de lei. N-a scos un chițăit cînd SRI devenea ilegal autoritate națională de interceptare pe baza unei hotărîri a CSAȚ, cînd făcea bani cu vagonul prin companiile acoperite sau cînd punea mîna pe instituțiile statului prin zeci de protocoale neconstituționale. E un munte de fărădelegi comise de SRI în vremea lui Coldea la care Tăpălagă a aplaudat cu înverșunare, ca un jurnalist anticorupție ce era. Mușca din dușman cu vitejia unui piarist în blană de civil.

Și se pune întrebarea: de ce și-a schimbat vîntul direcția? De ce Cătălin Drulă a început așa, din senin, să nu mai aprecieze militarizarea? De ce valorile firmei securiste de IT, Felix Telecom, din care tatăl lui Drulă și-a îndestulat familia, nu mai corespund momentului politic? De ce Tăpălagă, mare susținător al USR și confident al lui Coldea își regurgitează crezul militarist și se descoperă în postura de critic al SRI? De ce vorbesc amîndoi în frazele și rimele lui Dragnea?

O explicație ar fi că sistemul care i-a făcut posibili și i-a instrumentat și-a pierdut puterea. În SRI nu mai există aproape deloc influența lui Coldea, iar Hellvig se pregătește să preia întreaga jucărie meșterită de adjunctul lui Maior. USR, care se stinge cam cu aceeași rată cu care se ofilește Coldea, e pîndit de rupere. Rezerviști mai tineri și ofițeri mai flămînzi vor să controleze partidul. Tăpălagă, la rîndul lui, chiar dacă a rămas prin biroul lui Coldea, a băgat de seamă că acest birou nu mai e la sediul SRI. Din nevoie sau la ordin, lumea s-o fi mobilizat. Vînturile, cum spuneam, s-au înmulțit. (catavencii.ro)

Articolul precedentANALIZA Peste 250.000 de români s-au mutat de la oraş în rural, în cei doi ani de pandemie / În 2022, din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 69% sunt pentru zona rurală
Articolul următorIlie Bolojan, iunie 2020: ”Noua Sală Polivalentă va fi gata anul viitor.” Doar că…