Fostul premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, l-a învins pe rivalul său progresist în alegerile parlamentare, după ce a făcut campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, arată rezultatele parțiale, scrie Reuters.
Partidul SMER-SSD al lui Fico conducea cu 23,37% din voturi, după numărarea a 98% din voturi. Partidul liberal Slovacia Progresistă (PS) urmează cu 16,86%, iar partidul HLAS (Vocea), care ar putea deveni pivotul pentru formarea următorului guvern, este al treilea cu 15,03%.
Un guvern condus de Fico și de partidul său SMER-SSD ar însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene privind sprijinul acordat Ucrainei.
„Vrem să evaluăm totul, așa că vom aștepta rezultatele finale”, a declarat Robert Kalinak, un candidat SMER-SSD și aliat de lungă durată al lui Fico, adăugând că partidul va comenta rezultatele duminică.
Sondajele la ieșirea de la urne au favorizat PS, dar rezultatele au fost în favoarea lui Fico, deschizând perspectiva ca acesta să câștige un al patrulea mandat de premier, după ce a condus guvernele din 2006-2010 și 2012-2018.
Fico s-ar putea alinia cu HLAS, care s-a desprins de SMER-SSD în 2020, și cu Partidul Național Slovac naționalist, care a obținut 5,68%.
„Distribuția locurilor confirmă HLAS ca fiind un partid fără de care nu poate fi alcătuită nicio coaliție guvernamentală care să funcționeze în mod normal”, a declarat Pellegrini. „Dacă mă întrebați dacă preferăm vreo combinație sau coaliție, vreau să vă spun că deloc”, a spus acesta.
Orice coaliție pe care PS ar putea să o formeze ar avea probabil nevoie de HLAS și ar include mai multe partide de dreapta sau conservatoare din punct de vedere social, ceea ce i-ar atenua eforturile sale progresiste din punct de vedere social și de integrare în UE.
Fico a profitat de nemulțumirea față de o coaliție de centru-dreapta, al cărei guvern s-a prăbușit anul trecut, declanșând alegerile cu șase luni mai devreme. În campania electorală, el a subliniat îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de imigranți care trec prin Slovacia spre Europa de Vest.
Reuters notează că punctele de vedere ale lui Fico reflectă sentimentele în mod tradițional calde față de Rusia în rândul multor slovaci, care s-au întărit pe rețelele de socializare de când a început războiul din Ucraina. De asemenea, el s-a angajat să pună capăt livrărilor militare către Ucraina și să se străduiască să poarte discuții de pace – o linie apropiată de cea a liderului Ungariei, Viktor Orban, dar respinsă de Ucraina și aliații săi, care spun că acest lucru nu ar face decât să încurajeze Rusia.
Analiștii și diplomații susțin că Fico ar putea îmblânzi această retorică dacă va prelua puterea, așa cum a făcut în trecut. (sursa)