Peste o jumătate de milion de măști FFP2 a vândut Burda GmbH Ministerului federal german al Sănătății. Acest lucru reiese din documentele trimise de minister către Bundestag și ajunse în posesia publicației Spiegel. Contractele de achiziții ar putea releva un conflict de interese, deoarece Daniel Funke, soțul ministrului Sănătății, Jens Spahn (CDU), lucrează ca lobby-ist și manager de birou al reprezentanței Burda de la Berlin.

Ministerul Federal al Sănătății a cumpărat anul trecut măști FFP2 de la Burda GmbH. Ministerul a transmis joi Comitetului pentru Sănătate o listă extinsă de companii cu care a încheiat contracte pentru livrarea măștilor de protecție. Între companiile listate apare și Burda GmbH, care a livrat 570.000 de măști FFP2, la ministerul lui Spahn.

Ministerul a spus: „Contractul cu Burda GmbH a fost încheiat și procesat după primirea ofertei, utilizând o procedură standardizată, la prețuri de piață.” Un purtător de cuvânt al Burda a declarat pentru Spiegel: „Consiliul de administrație al Hubert Burda Media a facut o oferta Ministerului Sănătății, în aprilie 2020, pentru a ajuta la achiziționarea de măști, atunci când guvernul federal căuta urgent mărci comerciale.” Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, CEO-ul Burda, Paul-Bernhard Kallen, l-ar fi contactat direct pe ministrul Spahn.

  • Achiziții directe

Guvernul federal a cumpărat măști cu câteva miliarde de euro. Afacerea în cauză, cu măști faciale contra coronavirusului, este prezentată în listă ca „achiziție directă”, ceea ce înseamnă că a fost convenită direct între ministerul lui Spahn și companie, fără licitație prealabilă.

Aceasta înseamnă că tranzacția nu a avut loc ca parte a așa-numitului proces de achiziții publice, ci s-a înscris intr-un fel de procedură simplificată de achiziții, în care Ministerul s-a angajat în martie și aprilie anul trecut, să cumpere măști de la orice furnizor care îndeplinea anumite criterii. La acel moment, ministerul permisese în 738 de cazuri prețuri superioare celui de bază, de 4,50 euro.

În primul lockdown, măștile erau în cantitate redusă, motiv pentru care Spahn și ministerul erau sub o mare presiune pentru a cumpăra măști, cu câteva miliarde de euro, într-un timp foarte scurt. Achiziționarea directă a măștilor de protecție, ca în cazul Burda GmbH, este controversată în prezent, deoarece ministrul a fost parțial implicat personal în proces, plasând o comandă la o companie unde soțul lui Spahn lucrează ca lobbyist.

  • Măști via Singapore

Soțul lui Spahn, Daniel Funke, lucrează pentru Burda din 2007, inițial ca jurnalist și șef al redacției din Capitală, al revistei „Bunte”. În septembrie 2019, el a preluat conducerea biroului de la Berlin, Burda Magazine Holding, o filială deținută în întregime de Burda GmbH. Potrivit companiei, în această poziție el are în atribuții „să stabilească și să mențină relații cu părțile interesate importante, din toate domeniile relevante ale societății“.
Potrivit Burda, ocazia afacerii cu măști a apărut printr-o companie din Singapore, la care deține o participație de zece la sută. Prețul măștilor de protecție a fost de 1,73 dolari fiecare. Măștile au fost predate Ministerului Federal al Sănătății în 17 aprilie 2020 la Shanghai, care apoi a preluat și a finanțat transportul aerian către Germania.
Burda a platit în avans prețul de cumpărare, iar mai târziu Ministerul a rambursat prețul total, în valoare de 909.000 de euro. „Hubert Burda Media a transmis costurile pentru măști, în proporție de 1:1″, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, pentru Spiegel. (HotNews.ro)

Articolul precedentSecretar de stat în Ministerul Sănătății, adevărata soluție pentru oprirea celui de-al treilea val: carantinarea națională
Articolul următorEmeric Ienei împlinește azi 84 de ani! De ce este unic în istoria fotbalului românesc