Rusia nu reprezintă o amenințare directă pentru Ungaria, este de părere șeful diplomației de la Budapesta. Peter Szijjarto spune că înțelege și respectă faptul că unele state NATO gândesc în mod diferit, dar că Ungaria nu împărtășește această perspectivă. Szijjarto a făcut comentariile în timpul unei reuniuni cu omologi din Alianță și s-a referit la drepturile comunității maghiare din Ucraina.

„Noi, central-europenii, suntem interesaţi în mod legitim într-un dialog Est-Vest civilizat şi calm, bazat pe respect reciproc”, a spus ministrul de externe ungar, conform Agerpres.

Acesta a mai asigurat, răspunzând la o întrebare, că alegerea vaccinurilor anticoronavirus folosite în Ungaria nu a fost motivată de consideraţii ideologice, adăugând că „e timpul ca propaganda anti-vaccin motivată ideologic să înceteze, atât în Ungaria cât şi în străinătate”.

Peter Szijjarto şi-a exprimat speranţa, că pe viitor canalele de comunicare cu Rusia vor rămâne deschise pentru discutarea problemelor esenţiale şi că nivelul de confruntare Est-Vest va scădea în perioada următoare.

Ca membru angajat al NATO, Ungaria a fost mereu loială faţă de aliaţii săi, a asigurat Szijjarto în faţa ziariştilor, amintind că ţara sa a contribuit la acţiunile NATO de întărire a flancului său estic şi va continua să susţină „securitatea şi percepţia de securitate” a statelor baltice.

„Drepturile comunităţii etnice maghiare din Ucraina sunt încălcate în mod sistematic şi grosolan”

El a adăugat că, în condiţiile în care Ungaria este loială faţă de aliaţii săi, este îndreptăţită să aştepte din partea acestora să procedeze la fel, atunci când drepturile comunităţii etnice maghiare din Ucraina sunt „încălcate în mod sistematic şi grosolan”.

„Ungaria va lua întotdeauna poziţie în favoarea drepturilor comunităţilor etnice maghiare, indiferent de dimensiunea acestora”, a spus Szijjarto, subliniind că ţara sa nu poate accepta ca problemele minorităţilor etnice să fie considerate chestiuni bilaterale, în măsura în care obligaţia de a respecta minorităţile naţionale face parte integrantă din standardele internaţionale şi dintr-o serie de documente ale NATO.

În egală măsură, Ungaria nu poate accepta nicio referire la prezenţa rusă în Ucraina ca scuză pentru încălcarea drepturilor minorităţii maghiare, a menţionat el, insistând că maghiarii din Transcarpatia nu pot fi învinuiţi pentru ce se întâmplă în estul Ucrainei.

Ungaria se aşteaptă ca aliaţii să-i arate clar Ucrainei că îndeplinirea obligaţiilor sale, inclusiv respectarea drepturilor minorităţilor, reprezintă o precondiţie pentru o cooperare mai apropiată cu NATO, a conchis şeful diplomaţiei ungare.

Acesta a explicat pe de altă parte, referitor la aprovizionarea cu energie a Europei centrale, că ţările în cauză vor avea nevoie de o nouă infrastructură şi noi rute pentru a putea cumpăra gaz din surse noi, iar în scopul diversificării importurilor de energie vor avea nevoie de susţinere financiară pentru construirea de noi gazoducte. El a adăugat în acest context că este nevoie de o abordare strategică din partea companiilor implicate, şi nu doar de una strict financiară. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.