Culmea secretelor la Ministerul Apărării. Mai multe parole şi numere de telefon considerate confidenţiale au fost făcute publice pe reţelele de socializare.

Pozele în care apăreau ministrul, câţiva parlamentari şi o tablă pe care erau scrise parolele de acces au fost postate chiar pe pagina de Facebook a ministrului Nicolae Ciucă. Au fost şterse câteva minute mai târziu, după ce au devenit virale.

Fotografiile se voiau a fi o simplă mărturie a unei vizite de lucru la Sibiu. Au fost publicate ieri pe pagina de Facebook a ministrului Apărării şi în ele apar Nicolae Ciucă, mai mulţi membrii ai comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor şi o tablă aflată în sală. Pe ea, însă, sunt scrise parola de acces în videoconferinţă, o adresă de email a unui centru de vaccinare şi userul şi parola unui laptop.

Prilej de glume pe internet

În doar câteva minute, datele secrete s-au viralizat. Iar fotografia a fost ştearsă. Explicaţiile ministerului au venit astăzi.

“Fotografiile au fost realizate in Call-Center- ul MApN și imediat ce a fost semnalată situația au fost înlăturate de echipa de comunicare care administrează pagina oficială a ministrului. Vă informăm că nu au existat accesări sau intenții de accesare. Parolele au fost schimbate imediat”.

Internauţii au taxat gafa echipei de comunicare şi glumele s-au ţinut lanţ despre cât de secrete mai sunt secretele militare. Dincolo de glumă, specialiştii în IT spun că pericolul accesării datelor din platforma de vaccinare a fost unul real.

Andrei Avădănei, specialist IT: “În doar câteva minute ar fi putut copia toate conversaţiile, toate discuţiile, toate datele personale. Le-ar fi putut folosi ulterior în diverse alte infracţiuni. Cei care au nevoie de date personale pentru a putea cumpăra diferite produse online”.

O gafă de securitate, în presa internațională

Mai ruşinos este faptul că România va găzdui noul Centru de competențe european în materie de securitate cibernetică.

Dragoş Pîslaru- europarlamentar: “Se impun nişte traininguri cu privire la securitate cibernetică. Pentru că altfel riscăm să ne facem de râs”.

Gafa de securitate a apărut şi în presa internaţională. Cotidianul german Der Spigel a relatat pe larg incidentul de la Sibiu. (sursa)

Articolul precedentO treime din produsele alimentare din UE sunt fabricate în dublu standard
Articolul următorȘeful diplomației ungare nu crede că Rusia este o amenințare directă pentru Ungaria