Școala de șoferi în 2024. Actele necesare pentru a demara procesul de obținere a permisului de conducere sunt relativ aceleași, însă tarifele pot varia în funcție de o serie de factori. Primul pas pentru obținerea permisului de conducere este găsirea şi înscrierea la o şcoală de şoferi. În 2024, preţul pentru pregătire s-a modificat în comparaţie cu anul precedent. Prețul variază în funcție de tipul autovehiculului cu care se efectuează pregătirea practică.

Şcoala de şoferi. Preţurile variază în funcţie de mai mulţi factori

Pentru o mașină cu cutie manuală prețul pornește de la 2300 – 2500 lei în funcție de modelul mașinii. Pentru o mașină cu cutie automată 2500 lei. Aceste preţuri pot fi diferite în funcţie de fiecare şcoală. Mai mult, preţul variază şi în funcţie de categoria permisului.

Costurile asociate cu școala de șoferi pentru categoria B (cea mai căutată) pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:

  • regiunea în care îți desfășori activitatea,
  • prestigiul și experiența școlii de șoferi,
  • numărul de ore de conducere necesare,
  • costurile asociate materialelor și testelor teoretice.

Actele necesare pentru înscrierea la Școala de șoferi

Pentru a începe școala de șoferi, sunt necesare câteva acte esențiale. Primul pas constă în alegerea unei școli de șoferi autorizate, în care să poți urma atât orele de legislație, cât și pe cele practice. Pentru a te putea înscrie la şcoala de şoferi ai nevoie de următoarele documente:

  • Cartea de identitate, în original și în copie;
  • Cazierul judiciar – îl obții de la orice secție de poliție din orașul unde locuiești, însă va trebui să conțină mențiunea „Examen auto”;
  • Adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea „Apt pentru scoala de soferi”;
  • Avizul psihologic – îl obții în urma unui consult la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
  • Fișa medicală permis auto – ți se eliberează, în urma unui consult, de către orice unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de fișă pentru permisul auto, care este autorizată de Direcția de Sănătate Publică.

Ce acte ai nevoie pentru susținerea examenului auto

După terminarea orelor de pregătire teoretică și practică pe care le-ai efectuat împreună cu un instructor auto la școala de șoferi va trebui să te prezinți la poliție pentru depunerea dosarului în vederea susținerii examenului auto. Pentru asta vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Fișa de școlarizare – se eliberează de către școala de șoferi unde ai terminat orele, semnată fiind de directorul unității, de secretar, de profesorul de legislație, precum și de instructorul auto cu care ai făcut pregătirea. Pe spatele fișei va trebui să apară avizul unității medicale care ți-a eliberat fișa medicală pentru înscrierea la școala de șoferi;
  • Cererea de examinare – de obicei, aceasta ți se eliberează la școala de șoferi împreună cu fișa de școlarizare, care se poate descărca de pe site-ul oficial.
  • Cazierul judiciar – este valabil cazierul judiciar pe care l-ai prezentat la înscrierea la școala de șoferi;
  • Dovada achitării taxei permis auto, în valoare de 89 de lei – poate fi achitată fie cash la orice unitate BCR, CEC Bank, la Trezoreria Statului, la automatele SelfPey, fie prin virament bancar, mandat poştal sau prin mijloace de plată online folosind una dintre platformele de Internet Banking sau pe ghiseul.ro (în 2022 nu mai este valabilă și taxa examen auto, care era în valoare de 6 lei); Cartea de identitate în original și în copie;
  • Permisul de conducere – pentru persoanele care doresc să obțină o nouă categorie sau subcategorie.

Cât durează Școala de șoferi

Şcoala de şoferi se parcurge în două etape: etapa teoretică şi cea practică. Prima etapă constă în pregătirea elevului, oferindu-i acestuia toate noţiunile tehnice necesare pentru a putea fi capabil să conducă în siguranţă pe drumurile publice.

Cea de-a doua etapă, cea practică, adică orele de conducere, are rolul de a dezvolta abilitățile și reflexele cursantului în trafic. Partea teoretică cuprinde un total de 24 de ore care sunt împărțite pe diferite categorii după cum urmează:

Aşadar, şedințele de conducere durează 15 zile lucrătoare. Școala de șoferi, în 2024, are o durată de 20 de zile lucrătoare, în cel mai fericit caz. În realitate, școala de șoferi poate dura mult mai mult, în funcție de flexibilitatea cursantului, dar şi a instructorului auto. (evz.ro)

Articolul precedentMarcel Ciolacu: PSD este cel mai european partid din România
Articolul următorDe ce este important Parlamentul European