„Ei se bazează în continuare pe lemn”, a spus zilele trecute ministrul Tanczos Barna, în direct la TV, referindu-se la austrieci. Datele sunt interesante și îl contrazic. Potrivit statisticilor oficiale, austriecii au pe încălzire cu centrale și sobe pe lemne 667.000 de locuințe din 4 milioane (17%), noi avem peste 2,7 milioane de locuințe pe lemne din 7,5 milioane (36%).

„Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn”, a spus ministrul mediului, Tanczos Barna, pe 25 ianuarie 2022, la Digi TV, unde a recomandat această soluție pentru încălzirea locuințelor.

„E soluția ideală pentru mediul rural. Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe peletizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile”, a argumentat ministrul. 

Austriecii au peste 560.000 de centrale pe lemn 

Exemplul dat de ministrul UDMR, și anume că în Austria soluțiile de încălzire se bazează pe lemn, nu este susținut de cifrele oficiale.

Potrivit datelor furnizate de Statistik Austria, oficiul național de statistică, gazul este principalul combustibil folosit la centralele pentru încălzirea locuințelor în republica federală.

Astfel, conform informațiilor prelucrate în perioada 2019-2020, din totalul celor 3,9 milioane de locuințe existente în Austria, peste un milion erau conectate la sistemele de încălzire locale.

Dintre locuințele care beneficiau de centrale proprii, cele mai multe folosesc gazul – 841.419 unități. Centralele pe lemn, brut sau procesat, sunt pe locul doi, cu 568.353 de unități. 

Alte peste 500.000 de centrale funcționează pe bază de păcură sau gaz lichefiat. 

Energia solară sau cea furnizată prin pompe de căldură asigură încălzirea pentru 421.385 de locuințe. 

Încălzirea pe bază de lemne puse direct în sobe mai putea fi întâlnită, în 2020, doar în 99.001 locuințe din Austria.

România, peste 3 milioane de gospodării pe lemne

„Noi pornim cu peste 3 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu combustibil fosil”, declara Tancsoz Barna în septembrie anul trecut, citat de Agerpres.

Citeşte întreaga ştire: România mai are 29% din teritoriu păduri, Austria are 48%, dar ministrul mediului ne sfătuiește să ardem mai mult lemn, „ca austriecii”. Cât ardem noi și ei, de fapt?

Articolul precedentPescarii IRLANDEZI plănuiesc să întrerupă exercițiile navale rusești, invocând preocupări legate de mediu. Irlanda nu este membră NATO
Articolul următorAvuţia imobiliară a românilor a ajuns la 400 mld. euro în 2021, nivel record al ultimului deceniu. Problema este că în 2008, avuţia imobiliară era de 500 de miliarde