Măsurile fiscale dispuse pentru sprijinirea economiei în contextul pandemiei situează România și în acest an la coada clasamentului în rândul statelor din Uniunea Europeană, similar cu anul trecut, relevă datele analizate de Profit.ro. Măsurile fiscale au fost calculate în cazul României la 1% din PIB în acest an, la același nivel cu Luxemburg. Mai jos în UE se află doar Estonia, cu 0,7% din PIB. Țările din întreaga lume au adoptat măsuri de susținere a economiilor proprii pentru a limita impactul pandemiei de coronavirus și pentru a sprijini revenirea economiei.

În România, Guvernul a adoptat măsuri mai reduse de sprijinire a economiei, fiind limitat de deficitul bugetar ridicat cu care România a intrat în criză (cel de la finalul anului 2019), de veniturile reduse ale bugetului și de structura rigidă a cheltuielilor bugetare, în care o pondere importantă o au costurile cu salariile și pensiile.

Cele 27 de state analizate (UE fără Polonia, la care se adaugă Marea Britanie) au introdus peste 1.000 de măsuri bugetare pentru a combate pandemia. Belgia, Finlanda, Grecia, Olanda și Slovenia sunt reprezentate de câte două organizații în Rețeaua Instituțiilor Fiscale Independente din UE. România este reprezentată de Consiliul Fiscal. Dintre statele UE nu este reprezentată Polonia, în timp ce Marea Britanie a rămas membră a organizației după ieșirea din UE

Impactul măsurilor luate este mai puternic asupra bugetului pe 2020, decât pe 2021, ca urmare a retragerii unor măsuri de sprijin adoptate anul trecut.

În medie, potrivit datelor furnizate de instituțiile membre ale rețelei, impactul în deficitului bugetar al măsurilor fiscale s-a situat la 5% din PIB, în timp ce pentru 2021 este de 4% din PIB. Totalul pentru 2021 ar putea urca dacă pandemia se agreavează din nou, cu impact asupra economiei.

Între cele 27 de state incluse în raport sunt diferențe importante. Astfel, Marea Britanie conduce la măsuri luate pentru sprijinirea economiei în 2020, cu 13% din PIB, urmată de Grecia și Irlanda – câte 8%, Slovenia și Ungaria – cu câte 7%. Țările cu cele mai reduse măsuri de sprijinire a economiei au fost România și Slovacia – 2%.

Impactul în 2021 ar urma să fie mai redus, odată cu retragerea unor măsuri. Grecia va acorda în 2021 cel mai substanțial sprijin economiei, circa 9% din PIB. În Danemarca și Irlanda impactul va fi de 8%, respectiv 7% din PIB. Potrivit celor mai recente estimări, impactul măsurilor adoptate variază în restul statelor între 1% și 5% din PIB.

Și FMI a realizat o analiză, la nivel global, a măsurilor fiscale luate de autorități pentru sprijinirea economiei. Potrivit datelor valabile la 17 martie, exact la un an de la instaurarea stării de urgență anul trecut, România se află pe locul 129 în lume, după Congo (127) și Afganistan (128). Pentru comparație, Ungaria este pe locul 22, cu un sprijin acordat economiei, calculat ca procentaj din PIB, de patru ori mai ridicat decât cel al României, iar Polonia este pe locul 33, relevă datele FMI analizate de Profit.ro. (sursa)

Articolul precedentDupă declarațiile tâmpe ale lui Iohannis și Cîmpeanu, școala se redeschide tot cu SCENARII!
Articolul următorPot să mă infectez cu două tulpini diferite de coronavirus?