♦ Poate fi industria o sursă de joburi noi în perioada următoare printr-o strategie de ţară?

Răzvan Botea: Ponderea industriei în economia României este de aproape 25% în anii buni pentru sector, una dintre cele mai mari contribuţii din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, numărul  de salariaţi din industrie a rămas aproape constant în ultimul an per ansamblu, dar a scăzut în mai multe sectoare. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a lansat recent o strategie industrială a ţării. Un astfel de document este de mai mult timp solicitat de mediul de afaceri, însă întrebarea este cât de mult răspunde în realitate aşteptărilor din mediul de business şi cât de concrete sunt soluţiile.

„În ceea ce priveşte piaţa muncii, având în vedere intenţia de a trece la o economie digitală şi durabilă, strategia ar trebui să pună considerabil mai mult accent pe dezvoltarea forţei de muncă calificate. Ar fi benefice în acest sens propuneri  concrete de perfecţionare şi recalificare, în special în ceea ce priveşte competenţele digitale şi tehnologiile ecologice“, remarcă reprezentanţii confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii care realizează o treime din PIB-ul României şi al cărei preşedinte este omul de afaceri Dan Şucu.

Paradoxul este că toate marile companii din industrie, cel puţin în ultimii 7-8 ani, au invocat o criză pe piaţa forţei de muncă din România şi, în aceeaşi vreme, numărul angajaţilor a scăzut. Pentru creşterea locurilor de muncă din industrie, aşa cum remarcă reprezentanţii Concordia, nu este specificată în mod clar o soluţie în strategia de ţară amintită. (ZF.ro)

Articolul precedentIoan Mang: România are astăzi mai multă energie verde decât majoritatea țărilor din UE, dar nu este cazul să renunțăm la celelalte resurse energetice
Articolul următorFlorian Bodog: Viitorul candidat PSD la Primăria Oradea va fi și președintele organizației municipale