Șoferii români stau cel mai prost cu răbdarea – aceasta este concluzia unui studiu internațional realizat de un site de profil. Cercetarea arată și că România are cel mai stresant trafic pentru șoferii începători.
Crina se pregătește să devină mamă, dar și șoferiță. Să fii șofer începător poate fi chiar periculos, câteodată.
Crina Falk, elevă la școala de șoferi: “Eu fiind și gravidă pentru mine șocul e mare. Mă sperii imediat, au fost momente în care au încercat să taie calea, să depășească.”
Alexandru Vior, instructor auto: “Nu doar că nu au răbdare, de multe ori nici nu acordă prioritate. Deci dacă aș face o statistică cred că din 20 de mașini, una se oprește și dă prioritate mașinii de școală.”
Mai calmi decât ai noștri sunt și șoferii din țările unde traficul rutier este infernal, arată studiul internațional. Participanții acestui studiu au fost întrebați cât de siguri se simt la volan, dar și ce au observat în jurul lor.
România a primit cea mai mică notă, 4,87 din 10. Pe locul 2 în acest top negativ este Malaezia, cu nota 5,07, urmată de Filipine, cu 5,30.
Darius Stepan, pilot auto: “Este și o problemă de educație a societății, trebuie să încercăm să fim mai înțelegători cu noii șoferi, deși poate uneori avem mici probleme în trafic din cauză că nu au experiența necesară, sunt emoționați în conducere.”
Specialiștii recomandă să nu ne lăsăm intimidați de șoferii agresivi din trafic.
Adina Burghel, psiholog: “Toate aceste comportamente agresive pot fi interpretate ca un comportament de bullying în trafic. Bullyingul implică prezența unui agresor, o victimă, care poate fi fie un sofer începător, sau nu neapărat, și comportamentul. Să nu răspundă provocărilor și să anunțe organele abilitate despre incident.”
Cele mai recente cazuri de violență în trafic s-au întâmplat în Galați și în Timiș. În ambele situații, șoferii au încercat să rezolve situația cu pumnii. (digi24.ro)