Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, 11 septembrie, că vor fi modificări legislative prin care statul să plătească testarea elevilor, dacă părinţii acceptă testarea, iar o altă măsură luată în calcul este cea prin care tinerii între 16 şi 18 ani găsiți drogați să nu îşi mai poată lua permisul auto de la 18 ani.

„Am văzut şi azi dimineaţă anunţul preşedintelui României de a intra cu anumite măsuri în CSAT. Se vor lua măsuri drastice. Şi la intrare, părinţii, prima întrebare pe care mi-au pus-o a fost ce facem cu drogurile. Nu cred în testări în masă, este ceva care depășește… Dar am zis că venim cu modificări legislative, astfel încât, dacă un părinte doreşte ca şi copilul său să fie testat, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă, la Colegiul tehnic Anghel Saligny din București, la deschiderea anului școlar 2023-2024.

Președintele PSD s-a referit apoi la modificările legislative care ar putea fi făcute pentru a combate consumului de droguri în şcoli și licee.

„Vor fi şi modificări, cum sunt cele cu permisele de conducere o perioadă în care nu mai ai voie dacă vei fi găsit… Poate găsim şi la tinerii între 16 şi 18 ani, dacă sunt depistaţi la anumite testări pozitiv în ceea ce priveşte drogurile, să nu aibă voie să îşi ia permisul de la 18 ani. Poate se gândesc de două ori mai bine când vor să experimenteze acest lucru. Cu adevărat, statul e dator ca în perioada următoare să acţioneze mult mai drastic şi mult mai coordonat”, a precizat premierul.

Liderul PSD a subliniat că nu toți elevii şi tinerii vor fi „luați cu arcanul” și testaţi.

„Nu trebuie să testăm toţi copiii din România ca să putem prinde toţi dealerii care vând droguri. Cred că aici trebuie să acţionăm şi cu adevărat dacă o conducere a unui liceu crede că un anumit copil trebuie testat, el fiind minor, se coordonează cu părinţii, cum este normal, şi se face acest test. Dar să devină aşa o isterie naţională în care luăm copiii cu arcanul şi îi testăm, mi se pare o abordare deplasată şi nu va fi cu efectul scontant”, a completat şeful Guvernului.

Întrebat dacă el crede că problema consumului de droguri în şcoli ţine de siguranţa naţională, a răspuns: „Categoric. În acest moment, categoric şi acesta va fi şi nivelul de abordare”.

Citeşte întreaga ştire: Tinerii până în 18 ani depistaţi drogați, interziși la examenul auto la vârsta majoratului – proiect anunțat de Ciolacu

Articolul precedentPremierul maghiar Viktor Orban vrea să rămână la putere până în 2034
Articolul următorConsiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor privind posibile înţelegeri pentru a limita accesul la produsele şi serviciile de creditare pentru persoane fizice