Un val de aer polar pune stăpânire pe România. Temperaturi din ce în ce mai scăzute anunţă meteorologii şi în următoare zile. Şansele să plouă sunt mai ridicate la munte şi în nord-vest.

Temperaturi sub pragul de îngheţ şi ceaţă în multe zone din ţară au fost înregistrate în weekend în mai multe zone din ţară. Meteorologii anunţă că temperaturile scad şi mai mult în nopţile care urmează.  

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), în primele zile ale săptămânii, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de cele normale luni, apoi acestea vor scădea şi se vor situa sub cele normale datei. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată la munte şi în nord-est.

Prognoza meteo lunară  

ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, adică perioada 6 septembrie – 4 octombrie 2021.  Toamna îşi face simţită prezenţa. Conform estimărilor, în prima parte a intervalului, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice perioadei, pentru ca mai apoi aceste să îşi intre în normal.

Specialiştii ANM spun că regimul pluviometric va fi în general deficitar la nivelul întregii ţări. Spre finalul perioadei date, acesta se va aproopia de normalul perioadei.  

Săptămâna 06.09.2021 – 13.09.2021   Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă uşor mai accentuată în cele extracarpatice. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată ţara, dar mai ales în zonele montane.  

Săptămâna 13.09.2021 – 20.09.2021   Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil uşor mai ridicate, local, în regiunile vestice. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sud-vestice.  

Săptămâna 20.09.2021 – 27.09.2021   Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord-estice, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru acest interval.  

Săptămâna 27.09.2021 – 04.10.2021   Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, posibil uşor mai coborâte în cele nordice. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.  

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016. (adevarul.ro)

Articolul precedentPatru români din zece nu vor avea bani de căldură la iarnă, avertizează experții în energie
Articolul următorGuvernul s-a răzgândit: Nu mai creşte pensia celor care muncesc peste 65 de ani şi nici nu va permite cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat