Valoarea producţiei agricole a scăzut cu 15,4% în 2020, față de 2019, pe fondul unui declin de 21,5% al producţiei vegetale şi al unor scăderi de 1,2% la producţia animală cât şi la serviciile agricole, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni.

Valoarea producţiei agricole a fost de 81,4 miliarde de lei preţuri curente, în condiţiile realizării unei producţii vegetale de 52,8 miliarde de lei şi unei producţii animale de 26,7 miliarde de lei. Valoarea serviciilor agricole a fost de 1,8 miliarde de lei.

“În anul 2020, structura valorii producţiei ramurii agricole a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent. Ponderea producţiei vegetale a fost de 64,9%, cu 5,1 puncte procentuale în scădere faţă de anul anterior, producţia animală de 32,9%, cu 4,9 puncte procentuale în creştere faţă de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,2%”, precizează INS.

În ceea ce priveşte producţia vegetală în anul 2020, pe principalele grupe de culturi, creşteri ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la legume, inclusiv pepeni (+4,2 puncte procentuale), fructe şi struguri (+3,6 puncte procentuale), plante de nutreţ (+1,2 puncte procentuale) şi la cartofi (+1,0 puncte procentuale) iar scăderi la cereale (-7,6 puncte procentuale), alte grupe de produse (- 1,6 puncte procentuale) şi plante uleioase (-0,8 puncte procentuale).

Structura valorii producţiei animale în anul 2020, pe principalele specii şi grupe de produse, prezintă creşteri ale ponderilor valorii producţiei la ovine şi caprine (+0,7 puncte procentuale), produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,6 puncte procentuale), bovine (+0,4 puncte procentuale) şi alte grupe de produse (+0.2 puncte procentuale) şi scăderi la păsări (-1,4 puncte procentuale) şi porcine (-0,5 puncte procentuale), conform Agerpres.

Potrivit precizărilor INS, producţia ramurii agricole este determinată conform metodologiei Eurostat privind “Conturile Economice pentru Agricultură” şi cuprinde: valoarea tuturor producţiilor de produse agricole (inclusiv valoarea producţiei de vin obţinută în unităţile agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie) şi valoarea serviciilor agricole efectuate de unităţile specializate. Această producţie nu cuprinde: valoarea consumului de sămânţă din producţie proprie pentru culturile la care însămânţările care se fac toamna, valoarea strugurilor utilizaţi în producţia de vin a unităţilor agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea ouălor puse la incubat şi pierderile la producători după recoltare.

În plus, producţia ramurii agricole cuprinde valoarea activităţilor secundare neagricole neseparabile şi este diminuată cu valoarea laptelui transformat în derivate (produse obţinute din prelucrarea laptelui) în aceeaşi fermă. Activităţile secundare neagricole neseparabile sunt activităţi legate direct de producţia agricolă care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (exemplu producerea brânzeturilor în ferma zootehnică).

Producţia ramurii agricole este exprimată în preţuri de bază (preţurile la producător la care se adaugă subvenţiile pe produs şi se scad impozitele pe produs) ale fiecărui an. (sursa)

Articolul precedentFlorin Cîțu (prim-ministru!!): „Evaluarea se face în fiecare zi a miniștrilor“
Articolul următorIoan Mang: Facem un nou apel către instituțiile abilitate să declanșeze o anchetă penală în cazul „Cîțugate”