Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, a publicat la finalul săptămânii trecute listele cu primele 73 de proiecte pentru investiţii în realizarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale, în valoare totală de 3,85 miliarde de lei. De notat că, potrivit promisiunilor Guvernului, fondurile pentru capitolul gaze naturale finanţate prin Anghel Saligny sunt de 7,5 miliarde de lei.

„Acestea (n.r.– cele 73 de proiecte) fac parte din categoria celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale din 165 de unităţi administrativ-teritoriale, depuse iniţial la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM”, a precizat Ministerul Dezvoltării. „Obiectivul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetăţenii care nu sunt racordaţi la reţeaua de gaze naturale şi, prin acest program, vom branşa aproximativ 196.000 de familii la reţeaua de gaze”, a fost explicaţia lui Cseke Attila.

Potrivit unei analize realizate de „Adevărul”, doar localităţi din 28 de judeţe au primit bani din programul de investiţii gestionat de Ministerul Dezvoltării. Cei mai mulţi bani s-au dus în judeţul Suceava, 465 de milioane pentru gazele din cinci comune, apoi Iaşi, 383 de milioane lei pentru opt localităţi, iar pe locul al treilea este judeţul Bacău, cu 336 de milioane pentru şase localităţi. În top cinci alocări de bani urmează judeţele Vrancea (323 de milioane lei) şi Bihorul (225 milioane lei).

Aglomeraţie pe PNRR

Ministerul a primit 1.437 de cereri de finanţare, în valoare de 2,42 de miliarde de euro, pentru eficientizarea energetică şi asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice, finanţate prin PNRR.

Mai precis, potrivit Ministerului Dezvoltării, va avea loc eficientizarea energetică a 1.733 blocuri şi 2.600 de clădiri publice. Din această sumă, 130 de milioane de euro sunt alocate pentru consolidarea seismică a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 de milioane de euro sunt pentru blocurile din comunităţile expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. De asemenea, 152 de milioane de euro sunt destinate consolidării seismice a 325 de clădiri publice

Citeste mai mult: adev.ro/rd35eb

citiți materialul întreg pe adevarul.ro

Articolul precedentData până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie
Articolul următorEuropol: Un poliţist din stradă, care nu a fost acasă 7 din 8 weekend-uri, primeşte 2.809 lei. Ministrul Bode primeşte în jur de 22.000 lei