Emmanuel Macron a făcut declarații controversate cu privire la măsurile pe care le va lua împotriva francezilor nevaccinați. Președintele amenință că le va face viața dificilă, iar discursul său este aspru criticat.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că vrea să-i „enerveze” pe francezii nevaccinați, într-o remarcă argotică, tăioasă, care a provocat critici dure din partea rivalilor din opoziție cu mai puțin de patru luni înainte de următoarele alegeri prezidențiale.

“Cei nevaccinati, vreau foarte mult să-i enervez. Și așa, vom continua să facem asta până la final. Aceasta este strategia”, a declarat Macron pentru ziarul Le Parisien într-un interviu publicat marți seara, scrie France24.

Comentariile sale au venit în timp ce guvernul încearcă să promoveze legislația care va face vaccinarea obligatorie, pentru a avea acces la activitățile culturale, pentru a putea călători cu trenul între orașe sau pentru a intra în localuri din 15 ianuarie.

Dezbaterile deja instabile din parlament cu privire la proiectul de lege au fost suspendate pentru a doua noapte consecutiv, în urma declarațiilor președintelui, care au atras condamnări acerbe din partea parlamentarilor opoziției.

”Nici o urgență sanitară nu justifică astfel de cuvinte”, a spus Bruno Retailleau, șeful partidului de dreapta Les Républicains din Senatul Camerei Superioare.

“Emmanuel Macron spune că a învățat să iubească francezii, dar se pare că îi place mai ales să-i disprețuiască. Putem încuraja vaccinarea fără a insulta pe nimeni sau a împinge la radicalizare”, a adăugat Retailleau.

Franța a instituit anul trecut un permis de sănătate care împiedică persoanele fără test PCR sau dovadă de vaccinare să intre în restaurante, cafenele și alte locuri. Guvernul vrea să-l transforme într-un pașaport de vaccinare, ceea ce înseamnă că numai cei vaccinați pot avea permis de sănătate.

În interviul cu pricina, Macron a spus că nu va ”vaccina cu forța”, adăugând: ”deci trebuie să le spunem, din 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant, nu veși mai putea bea o cafea, să mergeți la teatru, la cinema…”

Expresia „emmerder”, de la „merde” (rahat), care poate fi tradusă și prin ”a-i enerva”, este considerată ”foarte informală” de dicționarul francez Larousse și a provocat critici imediate ale rivalilor săi politici, pe rețelele de socializare.

„Un președinte nu ar trebui să spună asta”, a declarat liderul de extremă dreapta Marine Le Pen pe Twitter. ”Emmanuel Macron nu este demn de postul său”.

Macron a fost criticat în trecut pentru remarcile neînțelese despre care mulți francezi au spus că au fost considerate arogante, tăioase sau disprețuitoare. Ulterior, el și-a exprimat regretul de mai multe ori. (sursa)

Articolul precedentIoan Mnag: Dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare aceste măsuri n-ar fi existat astăzi
Articolul următorȘeful campaniei de vaccinare din Marea Britanie critică administrarea celei de-a patra doze: Nu putem vaccina planeta la fiecare șase luni