Creșterea galopantă a cotațiilor la gaze naturale pe piețele angro de profil din ultimele luni a făcut ca, în prezent, pentru cine vrea să își schimbe acum furnizorul, cea mai bună ofertă pentru clienți casnici din București, valabilă de la 1 noiembrie, să afișeze un preț final de furnizare cu toate tarifele și taxele incluse de peste 3 ori mai mare decât cel plătit de către cei mai mulți dintre locuitorii Capitalei iarna trecută, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

În urmă cu un an, bucureștenii care nu își schimbaseră furnizorul implicit de dinainte de liberalizarea pieței plăteau un preț final cu tot cu TVA de 149 lei/MWh.

Acum, cel mai mic preț final disponibil este de 467 lei/MWh, de 3,1 ori mai mare. Și asta nu este totul. Oferta afișată prevede că prețul este variabil pe durata contractului, în funcție de evoluția costurilor de achiziție angro a gazelor, iar acest preț inițial este garantat doar până la finalul anului în curs.

Aplicând reducerea de 25% prevăzută de recentul OUG de compensare de la bugetul de stat a facturilor de iarnă la energie și gaze ale populației, ar rezulta un preț final de achitat efectiv de 350,25 lei/MWh, de 2,3 ori mai mare față de cel din iarna 2020-2021. (profit.ro)

Articolul precedentCompensarea facturilor la electricitate și gaze ar trebui să se aplice din 1 noiembrie
Articolul următor2021 a bătut toate recordurile, iar coșul zilnic e mai scump cu 14% decât anul trecut. „Suntem ai nimănui, eu așa consider”