Într-o declarație politică susținută în Parlament, senatorul bihorean Florian Bodog a vorbit despre raportul publicat de Greenpeace România cu privire la valorificarea potențialului de producere a energiei verzi, din surse solare, prin amplasarea unor panouri fotovoltaice pe acoperișurile tuturor clădirilor publice, acolo unde este posibil. Mai mult, spune Greenpeace, acest proces, pe lângă beneficiile evidente pe care le poate aduce, va crea și noi locuri de muncă, într-un domeniu relativ nou.

Senatorul bihorean a considerat necesar să prezinte acest raport și rezultatele lui în Parlament pentru a încerca mobilizarea tuturor celor care pot lua decizii în acest sens. Iată ce le-a spus colegilor parlamentari:

Greenpeace România a lansat recent raportul O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România, care analizează datele oferite de primării din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice. Conform raportului, Oradea, orașul meu natal, are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată.

Astfel, din datele furnizate de Primărie, în urma solicitării Greenpeace România, aflăm că:

Acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 83.511 mp, iar consumul actual de electricitate este de 5.625 MWh. Pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 10 MW, deși doar 5 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate.  Adică, acoperișurile verzi pot produce 11.236 MWh, deși ar fi nevoie de numai 5.409 MWh pentru a satisface nevoia locală.

Necesarul acestei investiții ar fi de aproximativ 3.704.557 euro, putând fi generate, la Oradea doar, și doar pentru clădirile aparținând Primăriei, cel puțin 99 locuri noi de muncă. Astfel, am evita, de asemenea, producerea a 1.434 tone de emisii de carbon. Cu toate acestea, spune raportul, puține lucruri au fost făcute pentru a susține această direcție.

Sunt convins că în aceeași situație, de potențial nevalorificat, se află și clădirile care aparțin de Consiliul Județean Bihor sau de alte instituții publice, și că vom găsi sute de exemple similar în toată țara, dar și, în egală măsură, exemple de cum am putea ajuta la crearea a mii de noi locuri de muncă mai bine plătite, mai curate, de a crea programe de calificare sau recalificare pentru forța de muncă a României în domenii specifice secolului în care trăim!

Nu știu ce împiedică instituțiile respective de la acțiune, deși am transmis deja întrebări în acest sens către autoritățile competente, însă știu faptul că în materie de energie nu avem voie să fim pasivi, să nu luptăm pentru utilizarea fiecărei resurse, cu atât mai mult a resurselor alternative, verzi, spre care oricum ne îndreptăm în Uniunea Europeană.

Din acest motiv, consider că acest raport și această situație trebuie să fie cunoscute și de Parlament și de Guvern și de autoritățile locale sau județene și trebuie, urgent, să găsim mecanisme comune de informare și sprijin astfel încât lucrurile să se schimbe, inițiativele benefice și sustenabile să fie susținute și să mai adăugăm un plus mixului de energie al României. (sursa)

Articolul precedentMarius Budăi anunță că miniștrii Muncii din UE s-au pus de acord privind instituirea salariului minim european
Articolul următorRabla Electrocasnice 2022 începe azi. Aveți la dispoziție șapte zile să vă înscrieți