Vi se tot spune că vine Ursula să semneze PNRR-ul la București.

Mai întâi, venea pe 24 septembrie, cu o zi înainte de congresul PNL. S-a modificat modificarea și vine pe 27 septembrie. Da’ atunci sigur-sigur semnează actele și bagă și prima tranșă de bani, 13% din granturile de 14,2 miliarde de euro. Băi, sunteți siguri?

În imaginea alăturată găsiți pașii care trebuie parcurși până la primirea primilor bani, acei 13%.

În primul rând, Comisia trebuie să aprobe PNRR-ul unei țări și să anunțe asta. Până acum Ursula von der Leyen nu s-a deplasat în nici una dintre țările ale căror planuri au fost aprobate de comisie pentru a semna actele în ziua în care se face și anunțul aprobării planului.

În al doilea rând, din momentul în care Comisia anunță că susține/aprobă un PNRR, pasul următor este ca respectivul PNRR să ajungă la Consiliu. De fapt, de-abia Consiliul aprobă definitiv PNRR-ul, în termen de o lună de la anunțul susținerii făcut de către Comisia Europeană.

După ce și Consiliul dă undă verde PNRR-ului, comisia mai are la dispoziție 2 luni pentru a semna actele cu țara respectivă și pentru a vărsa 13% din bani.

De exemplu, Comisia a anunțat pe 16 iunie că susține PNRR-ul Portugaliei. Conform teoriilor de la București, în aceeași zi ar fi trebuit să și intre primii bani în buzunarele portughezilor. De fapt, primii bani au fost virați Portugaliei pe 3 august. Și tot așa.

România a trimis planul oficial pe 31 mai. Cehia a trimis planul oficial pe 2 iunie. Pe 19 iulie, comisia a anunțat că susține planul Cehiei. Deocamdată nu s-a făcut nici un anunț oficial privind planul României.

Așadar, dacă aveați planuri cu banii ăia de la UE, 13% din PNRR, pentru data de 27 septembrie, îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar nu se poate face nimic. Poate de Crăciun?

PS

Malta a trimis PNRR-ul oficial la Comisie pe 13 iulie. Știți ce? pe 16 septembrie comisia a anunțat că susține și PNRR-ul lor.

Patrick Andre de Hillerin / Facebook

Articolul precedentLa nivel național sunt libere 19 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19! Nimic în Bihor
Articolul următorNelu Tătaru afirmă că multe state europene se tem că românii şi bulgarii ar putea perpetua pandemia, iar în acest context restricţiile nu vor întârzia să apară