Vi se tot spune că vine Ursula să semneze PNRR-ul la București.

Mai întâi, venea pe 24 septembrie, cu o zi înainte de congresul PNL. S-a modificat modificarea și vine pe 27 septembrie. Da’ atunci sigur-sigur semnează actele și bagă și prima tranșă de bani, 13% din granturile de 14,2 miliarde de euro. Băi, sunteți siguri?

În imaginea alăturată găsiți pașii care trebuie parcurși până la primirea primilor bani, acei 13%.

În primul rând, Comisia trebuie să aprobe PNRR-ul unei țări și să anunțe asta. Până acum Ursula von der Leyen nu s-a deplasat în nici una dintre țările ale căror planuri au fost aprobate de comisie pentru a semna actele în ziua în care se face și anunțul aprobării planului.

În al doilea rând, din momentul în care Comisia anunță că susține/aprobă un PNRR, pasul următor este ca respectivul PNRR să ajungă la Consiliu. De fapt, de-abia Consiliul aprobă definitiv PNRR-ul, în termen de o lună de la anunțul susținerii făcut de către Comisia Europeană.

După ce și Consiliul dă undă verde PNRR-ului, comisia mai are la dispoziție 2 luni pentru a semna actele cu țara respectivă și pentru a vărsa 13% din bani.

De exemplu, Comisia a anunțat pe 16 iunie că susține PNRR-ul Portugaliei. Conform teoriilor de la București, în aceeași zi ar fi trebuit să și intre primii bani în buzunarele portughezilor. De fapt, primii bani au fost virați Portugaliei pe 3 august. Și tot așa.

România a trimis planul oficial pe 31 mai. Cehia a trimis planul oficial pe 2 iunie. Pe 19 iulie, comisia a anunțat că susține planul Cehiei. Deocamdată nu s-a făcut nici un anunț oficial privind planul României.

Așadar, dacă aveați planuri cu banii ăia de la UE, 13% din PNRR, pentru data de 27 septembrie, îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar nu se poate face nimic. Poate de Crăciun?

PS

Malta a trimis PNRR-ul oficial la Comisie pe 13 iulie. Știți ce? pe 16 septembrie comisia a anunțat că susține și PNRR-ul lor.

Patrick Andre de Hillerin / Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.