Pe măsură ce rivalitatea lor se intensifică, planificatorii militari americani și chinezi se pregătesc pentru un nou tip de război în care escadroane de drone aeriene și maritime echipate cu inteligență artificială lucrează împreună ca un roi de albine pentru a copleși un inamic.
Planificatorii vizează un scenariu în care sute, chiar mii de mașini se angajează într-o luptă coordonată. Un singur controlor ar putea supraveghea zeci de drone. Unele ar cerceta, altele ar ataca. Unele ar putea să se orienteze către noi obiective în mijlocul unei misiuni bazate mai degrabă pe o programare anterioară decât pe o comandă directă.
Singurele superputeri ale lumii în materie de inteligență artificială sunt angajate într-o cursă a înarmării cu drone care amintește de Războiul Rece, cu excepția faptului că tehnologia dronelor va fi mult mai greu de stăpânit decât armele nucleare. Deoarece software-ul controlează abilitățile de roi ale dronelor, ar putea fi relativ ușor și ieftin pentru națiunile și grupările militare paria să își achiziționeze propriile flote de roboți ucigași.
Pentagonul promovează dezvoltarea urgentă a unor drone ieftine și ușor de înlocuit ca mijloc de descurajare împotriva Chinei, care ar putea acționa în urma revendicării sale teritoriale asupra Taiwanului. Washingtonul spune că nu are de ales decât să țină pasul cu Beijingul. Oficialii chinezi spun că armele cu inteligență artificială sunt inevitabile, așa că și ei trebuie să le aibă.
Răspândirea necontrolată a tehnologiei roiului „ar putea duce la mai multă instabilitate și conflicte în întreaga lume”, a declarat Margarita Konaev, analist la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă al Universității Georgetown.
În calitate de lideri de necontestat în domeniu, SUA și China sunt cel mai bine echipate state pentru a da exemplu prin limitarea utilizărilor militare ale roiurilor de drone. Dar competiția lor intensă, agresiunea militară a Chinei în Marea Chinei de Sud și tensiunile persistente asupra Taiwanului fac perspectiva cooperării să pară slabă.
Ideea nu este nouă. Organizația Națiunilor Unite a încercat de mai bine de un deceniu să avanseze eforturile de neproliferare cu drone, care ar putea include limite precum interzicerea țintirii civililor sau interzicerea folosirii roiurilor pentru curățarea etnică.
Dronele au fost o prioritate pentru ambele puteri de ani de zile, iar fiecare parte și-a păstrat secretul avansurilor, așa că nu este clar care țară ar putea avea un avantaj.
Un studiu din 2023 din Georgetown privind cheltuielile militare legate de IA a constatat că mai mult de o treime din contractele cunoscute emise de serviciile militare americane și chineze pe o perioadă de opt luni în 2020 au fost pentru sisteme inteligente fără echipaj. (sursa)