Preţuri de neimaginat pentru un metru pătrat de costrucţie. În marile oraşe preţul depăşeşte deja 2.000 de euro, iar scumpirile vor continua și anul acesta. Specialiștii estimează o majorare a prețurilor de cel puțin 10%.

Recordul absolut îl deține Clujul

“Un metru pătrat de construcție costă în medie 2.105 euro. Capitala ocupă locul doi în topul orașelor cu cele mai scumpe locuințe. Aici prețul mediu pentru un metru pătras este de 1.620 de euro. Apoi urmează Brașov, Constanța și Timișoara”, a prezentat Valentina Vasile, reporter Antena 3.

Dacă tragem linie, anul 2021 s-a încheiat cu o scumpire în medie de 10% pe piața imobiliară. Chiar și așa, cerere a fost din plin. S-au vândut aproape 700 de mii de apartamente, case sau terenuri.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a fost cu aproape 14% mai mare față de 2020.

Specialiștii avertizează. În următoarele 6 luni, prețurile ar putea să se majoreze cu 10%

“Este important să ne uităm la ce se întâmplă în piața veche, acolo unde lumea visează să ia tot mai mulți bani de la un an la altul. În piața nouă unde efortul și presiunea pe dezvoltator este imensă”, spune Răzvan Munteanu, director general agenţie imobiliară. 

Asta din cauză că oferta de locuințe noi în interiorul Capitalei va fi din ce în ce mai limitată.

“Este o situație care persistă cu autorizațiile de construire care se oferă mult mai greu. Pe de altă parte, este și situația cu scumpirea materialelor de construcții, scumpirea costurilor cu mâna de lucru, creșterea prețurilor la utilități”, spune Alexandru Mihai, reprezentant dezvoltator imobiliar. 

Mai mult, există și un blocaj în lanțul de aprovizionare al dezvoltatorilor.

“Avem situații în care materialele care ajungeau în 30 sau 45 de zile, acum ajung în 3 luni, în 5 luni”, adaugă Alexandru Mihai.

Anul trecut cele mai căutate locuințe au fost garsonierele și apartamentele cu două camere. (sursa)

Articolul precedentRafila: Nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4 de vaccin
Articolul următorCe a făcut Garda de Mediu Bihor în 2021?